Храните, които НЕ бива да консумираш

2016-06-23 12:02:00
Храните, които НЕ бива да консумираш
Снимка: iStock

За съжаление, не всичко, което изглежда вкусно и мирише добре е подходящо за здравето. Има храни и напитки, които колкото и да обичаш, трябва да изключиш от менюто си. Кои са те?

 

Бекон

 

Той съдържа прекалено големи количества натрий, мазнини и консерванти. Последните се добавят, за да може срокът на годност да бъде максимално дълъг. Прекомерната консумация на бекон може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания.

 

Диетични и газирани напитки


 

В тях има много изкуствени подсладители и химикали, които всъщност ги правят така газирани и ароматни. В повечето от тях има и кофеин, който може да доведе до подуване и мигрена. А високото съдържание на натрий и изкуствени подсладители може да увеличи риска от някои хронични заболявания.

 

Бял хляб

 

Белият хляб е силно преработен, а това не е никак полезно за организма. Също така той съдържа захар, за да има по-добър вкус. Това прави белия хляб висококалорична храна, която съдържа и много въглехидрати, които обаче не са сложни и съответно не доставят енергия за кратък период от време, след което се чувстваме по-изморени от преди. Ако ти е непосилно да изключиш хляба напълно от менюто си, то поне го замени с пълнозърнест.

 

Бял шоколад


 

Той е много вкусен, но е лишен от голяма част от ползите на какаото. Когато човек хапва бял шоколад, той получава само „празни калории“, т.е никакви полезни хранителни вещества и много захар и мазнини. Ако искаш от време на време да се глезиш и да хапваш шоколад, заложи на натуралния с високо съдържание на какао.

 

Понички и други подобни сладкиши


 

Те съдържат мазнини, включително и транс-мазнини, както и огромно количество захар. Редовното им консумация може да доведе до напълняване, висока кръвна захар и хипертония.

 

Риба меч


 

Като цяло е препоръчително морската храна да се избягва заради съдържанието на живак. Но от всички риби и морски дарове, рибата меч е най-опасна.

 

Соев сос


 

Проблемът при него е, че не е особено ароматен, затова хората си слагат по-голямо количество. Соевият сос обаче съдържа много голямо количество натрий, което може да повлияе негативно върху нивото на холестерола и кръвното налягане. Затова не го ползвай изобщо или си слагай минимално количество.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия