Няколко стряскащи факта за захарта, които не знаеш

2016-06-07 14:13:00
Няколко стряскащи факта за захарта, които не знаеш
Снимка: iStock

Въпреки че сме наясно колко вредна е захарта, повечето хора я консумират ежедневно. Освен, че е калорична и води до напълняване, захарта вреди и на здравето. Ако си от хората, които я консумират редовно, виж няколко стряскащи факта, които може би ще те откажат от нея:

 

Захарта може да доведе до пристрастяване – все още не е доказано, но замисли се колко хора не могат да устоят при вида на нещо сладко. Това не ти ли звучи пристрастяващо? Има и няколко твърдения, които ясно показват пристрастеност към захарта:

 

- хапваш сладкиши, когато нямаш настроение;

- всеки ден хапваш нещо сладко, дори когато не си гладен;

- не можеш да си представиш живота без сладки изкушения;

 

Захарта води до появата на пъпки – тийнейджърите, които страдат от акне, задължително трябва да избягват захарта, ако искат лицето им да бъде чисто.

 

 

Захарта води до затъпяване – прекомерната консумация на захар води до когнитивни проблеми. Доказано е, че сладкишите може да се отразят зле на паметта, способността човек да се концентрира и да мисли правилно.

 

Захарта е „тих убиец“ - преди години така се говореше за солта, сега обаче повече се използва за захарта. Приемът на големи количества захар може да създаде резистентност към лептина, а той е важен хормон, който ни показва кога сме приели достатъчно храна и сме се нахранили. Ако лептинът е потушен, това може да доведе до преяждане и напълняване, което с времето ще създаде редица здравословни проблеми.

 

Захарта пречи да имаш стегнат корем – всеки иска да има красив и стегнат корем, но това просто няма как да стане, когато се прекалява с приема на захар.

 

Захарта атакува организма – тя уврежда тъканите и органите и буквално атакува човешкото тяло. А само от нас зависи дали да се случва или не.

 

Захарта може да увреди черния дроб – според специалистите прекомерният прием на захар има същия негативен ефект върху черния дроб като алкохола.

 

Прекаляваш със захарта под формата на течности – сигурно ще ти стане лошо, ако разбереш колко много захар има във всяка напитка, която консумираш.

 

В захарта няма важни хранителни вещества – организмът ни има нужда от витамини, минерали и други хранителни вещества, за да функционира правилно. Захарта обаче не съдържа нищо полезно в себе си и е излишно да се консумира, дори вредно.

 

Истината е, че са малцина тези, които не се изкушават при вида на вкусен десерт. Дори хората, които се хранят само здравословно, водят редица вътрешни борби, за да не посегнат към поредното сладко изкушение изпречило се на пътя им.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия