Кои храни съдържат захар, а вие не подозирате?

2014-06-19 19:25:00
Кои храни съдържат захар, а вие не подозирате?
Снимка: freedigitalphotos.net

Опитвате се да влезете във форма за лятото, защото скоро ви предстои лятна почивка? Ограничавате вредните храни, захарта, тестените изделия и всичко нездравословно, ориентирате се към балансиран режим и тренировки? Това е чудесно, но сигурни ли сте, че наистина ограничавате захарта? Може би пропускате десерта, не хапвате шоколад и други сладкиши, но напълно ли сте сигурни, че не приемате захар? Сега ще ви разкажем повече за храните, които не подозираме, че съдържат захар.

 

Сосовете за спагети. Те имат вкус чубрица, не на сладко, но много сосове съдържат между 6 и 12 грама захар на половин чаша. Това е едно и също количество, което бихте получили от шоколад или бисквитка. Американски изследователи в областта смятат, че жените имат нужда от не повече от 100 калории от захар на ден. А при мъжете това количество е около 150 калории. Приемането на твърде много захар може да доведе до излишни килограми, а това е вредно за вашето здраве. Така че, погледнете на етикета на любимия си сос, преди да си го купите.

 

 

Барчетата с мюсли. Проверете етикета за съставки като царевичен сироп, кафява захар, мед, декстроза и фруктоза. Някои от тях имат покритие от кисело мляко или шоколад, което може да повиши количеството на захарите - от 8 до 12 грама на порция. Вместо да ядете барче с мюсли, заменете го само с мюсли, като добавите мляко и сушени плодове, за да ви е по-вкусно. Така наистина ще намалите съдържанието на захар.

 

Киселото мляко е пълно със здравословен калций и протеини, но дори и в нискомаслено кисело мляко с аромат може да имаме 17 до 33 грама захар. Когато пазарувате, потърсете такива млека, които са по-ниско съдържание на захар. Не добавяйте захар в киселото мляко, защото така наистина не усещате какво количество поглъщате.

 

Дресинг за салата. Сладките дресинги, като малинов оцет и някои други, съдържат най-много захар - около 5 до 7 грама в една порция (2 супени лъжици). Така че внимавайте колко ще сложите в салатата си. Най-добре избягвайте дресингите, ако сте на диета, защото те съдържат и доста голямо количество мазнини.

 

Сушени плодове. Те не съдържат вода, което намалява обема им. Захарта е същото количество, каквото е и в пресните плодове, но не усещате, какво количество хапвате. Ако сте на диета, изберете пресните плодове. Те са по-обемни, изискват повече дъвчене, освен това една пълна чиния грозде, например изглежда доста апетитна и обемна. Ако ядете стафиди, те трудно ще ви заситят, а и не изглеждат голямо количество, когато ги сравним със свежо грозде.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия