31 май - Световен ден без тютюнев дим

2016-05-31 14:59:00
31 май - Световен ден без тютюнев дим
Снимка: iStock

На днешната дата – 31 май, в цял свят се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация.

 

Акцентът на днешния ден е свързан с рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна здрава политика, която да намали нивата на потребление.

 

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 година. Тази година мотото е „Стандартизираните опаковки – нека бъдем готови за тях“.

 

 

Изследвания върху здравното въздействие на обикновените или стандартизирани пакети с цигари показват, че те са в състояние да възпрат непушачите от придобиването на навика и също така могат да намалят броя на цигари, които консумират пушачите. Според специалистите тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за появата на редица социално значими болести като белодробните, онкологичните и сърдечно-съдовите.

 

Според статистика на Световната здравна организация всяка година тютюнопушенето убива около 6 000 000 души. Над 5 000 000 от тези хора са починали вследствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите заради „пасивно пушене“.

 

Цигарите са толкова вредни, защото в тях има над 4 000 химични вещества, като от тях поне 250 са определени като опасни, а 50 се водят канцерогенни, т.е причиняват рак.

 

Затова ние от TeenProblem.net те съветваме да кажеш НЕ на тютюнопушенето!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия