Най-лошите и опасни хранителни комбинации

2016-05-27 14:00:00
Най-лошите и опасни хранителни комбинации
Снимка: iStock

За да бъдеш в добро здравословно състояние трябва както да спортуваш редовно, така и да подбираш правилно храната, която консумираш и да я съчетаваш правилно.

 

Има най-различни хранителни комбинации, които ще ти помогнат да усвоиш максимално съдържащите се в храните витамини, минерали и т.н. Има обаче и такива, които трябва да избягваш. Кои са те?

 

Филия бял хляб + сладко/конфитюр – комбинацията между двата вида бързи въглехидрати рязко повишава кръвната захар, което вреди много на здравето. Същият е ефектът и при комбинацията на пържени картофки и газирана напитка.

След приема на такава комбинация ще имаш доста енергия, но това ще е временно и тя рязко ще спадне. Най-вероятно ще се почувстваш два пъти по-уморен от преди това, а и малко раздразнителен.

Ако редовно съчетаваш гореспоменатите храни и напитки, рискуваш след години до получиш диабет или инсулинова резистентност. Специалистите препоръчват да съчетавате бавен въглехидрат с протеин, за да контролирате нивото на кръвната захар и да имате достатъчно енергия.

 

Салата без мазнина – ако не овкусиш салатата си със зехтин или друг вид мазнина, няма да можеш да усвоиш полезните хранителни вещества, които се съдържат в нея. Каротеноидите, например, се усвояват най-лесно като добавиш към тях зехтин, ленено олио или от семки на авокадо и грозде.

 

Кафе/чай + мляко – в черния чай има много антиоксиданти, които ефективно се справят с всякакъв вид възпалителни процеси в организма. Препоръчва се за хора, които имат хронични заболявания, вкл диабет и сърдечно-съдови болести. Ако обаче към него добавиш дори и минимално количество краве прясно или соево мляко, то ти ще попречиш на усвояването на антиоксидантите в чая и калция в млякото.

Кофеинът в черния чай и кафето е причината за намаляване абсорбацията на полезните съставки от чая, кафето и прясното мляко.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия