Нещата, които саботират диетичния ти режим на хранене

2016-05-05 13:59:00
Нещата, които саботират диетичния ти режим на хранене
Снимка: iStock

От известно време си на диета и всеки път, когато излизаш навън с приятели се стараеш да не я нарушаваш. Затова, когато седнете на заведение, си поръчваш някаква салата, понеже смяташ, че по този начин ще приемеш по-малко калории, отколкото ако си вземеш основно ястие с гарнитура.

 

Напълно възможно е това да е така, но често хората допускат грешки, които саботират диетата. Кои са те?

 

Не хапваш салата с кореноплодни зеленчуци – страх те е салатата ти да не стане прекалено калорична и поради тази причина лишаваш организма си от зеленчуци, богати на витамини, минерали и фибри. Затова не избягвай консумацията на броколи, карфиол, червено цвекло, моркови и т.н. Имай предвид, че през студените зимни дни е по-добре да хапнеш кореноплодна салата, за да имаш достатъчно енергия, отколкото зелена, която ще притъпи глада ти максимум за час.

 

 

Хапваш нискокалорична салата, а след това висококалорична торта – смяташ, че щом салатата ти е бедна откъм калории, спокойно може да си позволиш по-калоричен десерт. Може да си позволяваш такова нещо рядко, когато има повод за това. В никакъв случай не бива да превръщаш този вреден навик в традиция.

 

Избираш си най-нискокалоричната салата от менюто – понеже наистина не искаш да нарушиш диетата си, решаваш да хапнеш най-бедната на калории салата, която обикновено представлява зелена салата, репички и лук. Идеята може да не ти звучи никак зле, но след два часа ще си толкова гладна, че със сигурност ще прегрешиш с нещо висококалорично. Затова е по-добре да прибавиш към салатата си препечена филия хляб или малко запечени картофи. По този начин ще се заситиш и няма да мислиш за каквито и да е било изкушения.

 

Слагаш си много ядки на салатата – не бива да прекаляваш с приема на ядки с цел да избегнеш приема на въглехидрати. Ако ядките са твоя източник на протеин, то ги хапвай, но не приемай повече от една шепа дневно. Също така е добре към салатата ти да има и малко въглехидрат, за да бъде умерено калорична и полезна.

 

Не приемаш протеин – редовно хапваш салати, в които няма никакъв протеин, а той е много важен за организма. Без значение дали става въпрос за животински или растителен, ти имаш нужда от него. Препоръчваме ти да добавяш към зелената си салата боб, амарант, леща или киноа. Също така може спокойно да изядеш малко парче сьомга, пъстърва или бяло месо.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия