Храните, за които трябва да забравиш

2016-04-05 15:23:00
Храните, за които трябва да забравиш
Снимка: iStock

За съжаление, не всичко, което обичаме да похапваме, е полезно за нас. Има някои храни, напитки и сосове, които е по-добре да махнеш от менюто си. Кои са те?

 

Диетични газирани напитки – те съдържат изключително много изкуствени подсладители и химикали, благодарение на които са газирани и ароматни. В повечето от тях има кофеин, което може да доведе до подуване и мигрена. Също така е доказано, че високото съдържание на натрий и изкуствени подсладители увеличава риска от някои хронични заболявания.

 

Соев сос – този сос се използва за почти всички ястия в азиатската кухня. Това обаче не означава, че е полезен. Соевият сос не е особено ароматен и поради тази причина хората слагат по-големи количества от него, когато готвят храна или я овкусяват. Този сос съдържа огромно количество натрий, който може да повлияе негативно върху нивото на холестерола и кръвното налягане.

 

 

Бял хляб – той присъства в менюто на повечето българи. Истината е, че белият хляб е силно преработен и поради тази причина е вреден за здравето. Също така съдържа захар, за да има по-добър вкус. В крайна сметка излиза, че белият хляб е висококалорична храна, която съдържа много прости въглехидрати. Ако не можеш да се откажеш от хляба изцяло, хапвай от време на време пълнозърнест.

 

Бекон – то съдържа огромно количество мазнини, натрий и консерванти. Прекомерната консумация на бекон може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

 

Понички – в тях се съдържат вредните транс-мазнини, както и огромно количество захар. Ако често си похапваш понички или други печени сладкиши, рискуваш да напълнееш или да си създадеш здравословни проблеми като повишаване на кръвната захар и хипертония.

 

Бял шоколад – може да е вкусен, но за сметка на това е лишен от голяма част от ползите на какаото. Неговата консумация води до приемане на „празни калории“, много захар и мазнини, но не и до приемане на полезни хранителни вещества. Ако обичаш шоколад и искаш да се глезиш от време на време, по-добре заложи на натуралния с голям процент какао.

 

Риба меч – като цяло морската храна е опасна за здравето заради съдържанието на живак в нея. При консумацията на риба меч този риск нараства значително.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия