Грейпфрутът - горчив, но изключително полезен плод

2016-03-30 13:45:00
Грейпфрутът - горчив, но изключително полезен плод
Снимка: iStock

Екзотичният плод грейпфрут не е любим на много хора поради горчивия си вкус. Той обаче е изключително полезен и затова трябва да бъде част от менюто ти поне от време на време.

 

Цитрусът е бил открит от английските мореплаватели в средата на XVII век, които го донесли на остров Барбадос. Смята се, че той представлява природен хибрид между портокал и помело. В края на XIX век започва отглеждането на дървета грейпфрут в плантации. До този момент растението се е отглеждало като декорация в градините и оранжериите.

 

 

Дървото грейпфрут расте до 6-метрова височина, но може да достигне и до 15. Има тъмнозелени листа и едри бели цветове, които достигат до 5 см в диаметър. Плодовете, които растат на внушителни гроздове, зреят от 9 до 12 месеца и са готови за консумация в началото на февруари. Има около 20 сорта грейпфрут, които се делят на 2 основни групи, различаващи се по окраската на плодовата част и кората – червен и жълт грейпфрут.

 

Какво има в грейпфрута?


 

90% от цитрусовия плод представлява вода, протеините са около 0.5%, мазнините са около 0.1%, захарите са около 7% като основно за глюкоза, фруктоза и захароза. Грейпфрутът е богат на витамини, А, В2, С и D, калий, калций, желязо, фосфор, натрий, цинк и магнезий. Плодът е горчив заради наличието на гликозида нарингин. Други компоненти, които съдържа грейпфрутът, са фитонцидит и инозитол. Последният е много важен, защото чисти организма от токсини и предотвратява отлагането на мазнини. Кората на цитрусовия плод пък е богата на пектин – 100 грама от ядливата част съдържа едва 29 калории.

 

Защо е полезен?

 

Грейпфрутът е доста нискокалоричен плод, затова участва в много диети. Също така има специфични действия върху метаболизма на мазнините. Този плод свързва свободните радикали в клетките и по този начин подобрява антиоксидантната защита. Също така намалява стойностите на холестерола и регулира съотношението между различните видове мазнини в кръвта. Грейпфрутът също така смъква артериалното налягане, оптимизира функциите на черния дроб,блокира активността на гъбичките и патогенните микроби, активира преработването на захари, балансира киселинността на стомашните сокове, предпазва от пародонтит, ускорява възстановяването на енергийния баланс, подобрява храносмилането, активира чревната перисталтика и постига по-добър общ тонус на организма.

 

Тези плюсове на грейпфрута не са никак малко, нали? Затова, колкото и да не ти харесва вкусът му, хапвай го от време на време.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия