НЕ яжте грейпфрут, докато приемате лекарства - това може да бъде смъртоносно!

2012-11-27 11:58:00
НЕ яжте грейпфрут, докато приемате лекарства - това може да бъде смъртоносно!
Снимка: sxc.hu

Знаете ли, че не бива да консумирате грейпфрут, докато приемате някои лекарства? Освен, че може да отслаби техния ефект, консумацията на този плод може да доведе до остра бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, потискане на костномозъчната функция, бъбречна токсичност, кървене в стомашния тракт и дори до смърт, пише в. „Дейли телеграф“.

 

 

Учените са на мнение, че над 85 лекарства могат да си взаимодействат негативно с грейпфрута и това да доведе до влошаване на състоянието на болните хора. От тях цели 43 медикамента са в състояние да предизвикат сериозни странични ефекти, ако се приемат заедно с грейпфрута.

 

Причината за наличието на тази опасност е една от активните съставки в плода – фуранокумарин. Тя пречи на задействането на определен ензим в организма, което може да доведе до мултиплициране на ефекта. Така дори при приемането на една доза от лекарството, организмът я възприема като няколко дози, взети наведнъж. Ефектът може да се появи, дори когато плодът е консумиран няколко часа, преди да се приеме лекарството.

 

Затова НЕ консумирайте грейпфрут, докато се лекувате и приемате някакво лекарство.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия