Няколко богати източници на желязо

2016-03-29 15:59:00
Няколко богати източници на желязо
Снимка: iStock

Повечето хора живеят с идеята, че човек може да си набави необходимото количество желязо само чрез консумацията на месо. Истината е, че има най-различни веган източници, които могат да осигурят този важен елемент:

 

Спанак – той е изключително богат на желязо, фолиева киселина, витамин А, витамин С, магнезий и хлорофил. Витамин С спомага за усвояването на желязо, затова спанакът е идеален източник.

 

Леща – тя е богата както на желязо, така и на калий, фибри, магнезий, протеини и витамини от групата В. Съвсем спокойно може да я наречем по-здравословния вариант на месото.

 

 

Боб – във всички бобови храни има желязо, така че няма значение коя ще консумираш. Хубавото при него е, че е богат на протеини и беден на мазнини.

 

Нахут – още едно бобово растение, което е добър източник на желязо, протеини и витамини от групата В.

 

Спирулина – тя съдържа в себе си желязо, протеини, витамин А, витамин В6 и витамин В12. Достатъчна е една лъжичка дневно, за да си набавиш необходимите полезни вещества за деня.

 

Чиа – нужни са ти само две супени лъжици чиа, за да си набавиш необходимия дневен прием. Чиата е богата на омега-3 мастни киселини, желязо, калий, фибри и витамини от групата В.

 

Киноа – тя съдържа желязо, магнезий, калий и протеин и е изключително полезна на здравето.

 

Кейл – интересен е фактът, че то е по-богато на желязо и протеини, отколкото месото. Също така съдържа и много витамини и фотохимикали. Препоръчително е кейлът да се консумира заедно с храни, богати на витамин С, за да може тялото да усвои максимума от неговите хранителни вещества.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия