Храни, богати на желязо, която трябва да похапваш редовно

2016-01-28 12:58:00
Храни, богати на желязо, която трябва да похапваш редовно
Снимка: iStock

Доста момичета страдат от желязодефицитна анемия, защото не консумират достатъчно храни, богати на желязо. А то е изключително важно за транспортирането и съхраняването на кислород в организма.

 

Липсата на достатъчно количество желязо в организма може да доведе до усещане на недостиг на въздух, блед тен и чувство на умора.

 

Добрата новина е, че проблемът с желязото може да бъде решен лесно, стига да включиш в менюто си подходящите храни. Кои са те?

 

 

Леща – тя съдържа много фибри и протеини и половин чаша може да ти осигури цели 40% от препоръчителната дневна доза желязо.

 

Нахут – една чаша нахут съдържа почти 5 мг желязо, както и обилна доза протеин, което е изключително полезно за веганите и вегетарианците. Хумусът съдържа в себе си нахут и е и изключително полезен и вкусен.

 

Спанак – той е богат на желязо, но за да усвоиш максимума от него, трябва да го консумираш заедно с храни, богати на витамин С. Чаша сварен спанак доставя над 6 мг желязо плюс фибри, калций, протеини и витамини А и Е.

 

Тиквени семки – в една чаша има над 2 мг желязо, а в една чаша пържена царевица над 10 мг желязо. Страхотно, нали? Миди – тази храна е подходяща за феновете на морските дарове. В 100 грама миди има между 37 и 115% от препоръчителното дневно количество желязо.

 

Тофу – половин чаша тофу съдържа около 36% от дневните нужди от желязо на организма.

 

Сусам – в чаша сусам има 20 мг желязо. Също така сусамът е богат на цинк, фосфор и витамин Е и заслужава да бъде част от менюто ти.

 

Пилешки дробчета – в 30 грама има почти една пета от препоръчителната дневна доза желязо.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия