Какво не знаеш за магданоза

2016-03-31 17:42:00
Какво не знаеш за магданоза
Снимка: freedigitalphotos.net

Магданозът е най-често използваната ароматна подправка в готварството. Използва се за свежа украса на салати, супи, ястия и т.н. Той обаче има още много приложения. Виж какви.

 

В листата на магданоза се съдържат флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Това обяснява широката употреба на екстракт от магданоз в производството на козметични продукти с антиейдж ефект – активира  синтеза на колаген, предпазва от дехидратиране на кожата.

 

3а да успокоиш сърбежа, болката и възпалението след ужилване от комари, пчели и други насекоми, разтрий пресен магданоз и го постави като лапа върху поразеното място.

 

Сокът от магданоз може да се ползва за обтриване на кожата с лунички и/или пигментни петна – те ще изсветлеят значително.

 

 

Маска от счукани овесени ядки и ситно накълцан (смлян) магданоз помага да се отървеш от лъскавината на лицето, ако кожата ти е мазна. За да получиш още по-добър резултат, след като отмиеш маската с хладка бода, обтрий лицето с ледено кубче от магданозена отвара (направи си във формичка за лед в камерата на хладилника).

 

Достатъчно е да сдъвчеш няколко клонки пресен магданоз, за да освежиш дъха си и да отстраниш неприятната миризма, ако си яла лук или чесън.

 

При суха и дехидратирана кожа действа прекрасно овлажняваща маска от счукан магданоз, смесен с извара.

 

Свежият магданоз убива бактериите, затова е полезно да дъвчеш клонки пресен магданоз, когато си пипнала бактериална инфекция на венците.

 

За да придадеш блясък на косата си, изплакни я след миене с отвара от магданозени корени.

 

В ароматерапията магданозът се използва за успокоение и подобряване на настроението.

 

Магданозът съдържа витамините А, С, В1, В2, В6, К, РР, желязо, калий, магнезий, калций, фосфор и други минерали и соли, което го праби много полезен за организма.

 

Фолиевата киселина, на която е богат магданозът, участва в контрола на деленето на клетките и затова е важен елемент за профилактиката на рака.

 

Отварата от магданоз намалява болките при цистит.

 

Настойката от магданоз лекува страдащите от махмурлук.

 

Редовното пиене на смесен сок от магданоз и цвекло прави месечния цикъл по-безболезнен. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия