Няколко мита за контрацептивните таблетки [част първа]

2016-03-28 19:09:00
Няколко мита за контрацептивните таблетки [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

За оралните контрацептиви се говори какви ли не неща – че причиняват рак, безплодие, засилено окосмяване, дебелее се от тях и т.н. Колко от тези неща обаче са верни? Ето няколко мита за контрацептивните таблетки.

 

Вредни са, защото съдържат хормони. Хормоналните контрацептиви са сигурен и безопасен метод за предпазване от нежелана бременност. Заедно с ефективната защита от забременяване, контрацептивните таблетки имат много положителни въздействия върху женското здраве. Взимайки хапчета, жената може да почувства намаляване на болката по време на цикъл, самата менструация може да стане по-оскъдна и по-кратка. При употребата на хапчета менструацията става редовна и затова този метод се препоръчва на жени с нередовен цикъл.

 

От хапчетата се напълнява. Съвременните хормонални контрацептиви са създадени да не повлияват теглото на жените. Възможни са отклонения в рамките на 1-2 килограма. Ако жената не променя своя хранителен и двигателен режим, няма причина теглото ѝ да се повиши.

 

 

Оралните контрацептиви причиняват окосмяване на лицето и тялото. Всички съвременни контрацептиви притежават антиандрогенно действие. Те повлияват благоприятно мазната кожа и нежеланото окосмяване чрез намаляване нивата на свободно подвижния тестостерон в кръвта. Ужасите за мустаци и бради са от зората на хормоналната контрацепция. Днес в аптеките не се продават препарати от това старо поколение.

 

Намалява се либидото на жената. Приемът на хапчета не намалява сексуалното желание на жените. Точно обратното – момичета, които приемат контрацептивни таблетки, се чувстват сигурни, спокойни и защитени и това им позволява да се отдадат изцяло на удоволствието от сексуалното преживяване, без да мислят за евентуален риск от забременяване.

 

Противозачатъчните предизвикват рак и други заболявания. Приемът на комбинирани орални контрацептиви значително понижава риска от рак на яйчниците и рак на ендометриума (лигавицата на матката). Намаляват се случаите на доброкачествени заболявалия на гърдите и кисти на яйчниците. Освен това прилагането на този контрацептивен метод предпазва от възпалителни заболявалия на тазовите органи.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия