Отклонения в хранителното поведение – анорексия и булимия [част втора]

2016-03-14 13:34:00
Отклонения в хранителното поведение – анорексия и булимия [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Тийнейджърската възраст е тази, в която по-дълго се застояваш пред огледалото с натрапчивата мисъл, че трябва непременно да отслабнеш, което води до драстични диети или пълно гладуване. Анорексията и булимията представляват заболявания, свързани с нарушения в хранителното поведение. В България около 200 000 млади момичета страдат от анорексия или булимия, което означава, че всяко трето момиче е засегнато от една от тези две болести. От тях всеки може да се разболее, независимо от възрастта, мястото  или ситуацията. Ето още информация по въпроса.

 

Какво е булимия? Булимията е заболяване, което се характеризира с честа консумация на големи количества храна, последвана от самопредизвикано повръщане. Пристъпите на глад и свръххранене се повтарят  с различна честота – от няколко седмично, до няколко на ден. Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми.

 

Какви са основните признаци на заболяването?


Многократни опити за отслабване, чрез прилагане на строги диети, употреба на диуретични и слабителни средства.

Колебания на теглото с около 5 кг.

Депресивни състояния, в които болните изпитват срам и чувство на вина през периодите на преяждане.

Трудности в общуването и социална изолация.

Липса на сексуален интерес.

Усещане за липса на самоконтрол и неоправдано строга самокритичност.

Постоянна потребност от одобряване на постъпките им и др.

 

 

Как се лекува булимията? Лечението е продължително. Насочено е към възстановяване на нормалното хранително поведение. Колкото по-рано е започнато, толкова по-ефективно е то. Най-добри резултати дава съчетанието на психотерапия и диетотерапия. Необходима е консултация с лекар, който е специалист.

 

Има още едно заболяване на име орторексия, което е малко по-различно. Орторексията е най-модерното заболяване в развитите страни. Изразява се в засилен интерес до маниакалност върху здравословното хранене и качеството на приеманите храни.

 

Какви са основните признаци на заболяването?

Чувствителни промени на теглото.

Необичаен интерес към храненето, теглото, тялото.

Промени в хранителните навици и предпочитани храни.

Прекалена двигателна активност.

Променливо настроение.

Социална изолация и др.

 

Как да си помогнеш сама? Трябва да се бориш психически със своите комплекси, да не криеш от хората, които те обичат проблемите си и да се харесваш такава, каквато си. Води здравословен начин на живот, но без строги ограничения. Спортувай по-често, поддържай формата си, но заради доброто здраве. Храни се разумно и балансирано. Погледни се в огледалото и виж красивото момиче в себе си, което хората ще харесват не заради 5те килограма, които нямаш. Радвай се на живота.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия