Кои са симптомите на емоционалното хранене [част втора]

2016-03-02 10:47:00
Кои са симптомите на емоционалното хранене [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Емоционалното хранене е сериозен проблем, с който се сблъскват много хора в ежедневието си. При него гладът не е провокиран от физически симптоми, а от душевни преживявания, които водят до качване на килограмите и общо недоволство от тялото. Ето кои може да са симптомите на емоционалното хранене.

 

Гладът връхлита внезапно. Физическият глад идва постепенно. Той се задава като първо има един сигнал, после втори и така постепенно се стига до истински глад, докато при емоционалния има внезапна поява - той те напада и е много трудно да изчакаш или отложиш яденето, защото имаш усещането, че ще полудееш. При емоционалния глад храненето продължава дълго след като си се заситил.

 

Имаш усещането, че не можеш да спреш да ядеш. Имаш чувството, че искаш всичко или че няма да ти стигне цялото приготвено количество, защото се чувстваш много празна. Дори след втората чиния си сигурна, че можеш да изядеш още и още. Между започването на храненето и края му може да минат повече от 30 минути съсредоточено хранене, без разговори и паузи.

 

 

Преяждаш с определени храни. Точно определен вид храна може да те накара да се чувстваш заситена и добре. Отивайки да преядеш, знаеш точно с какво ще прекалиш, защото точно то ти дава особеното усещане за щастие, което търсиш. При някои хора това е чипс, при други шоколад, за трети това са ядките или солетите, но общото е, че желаната храна е висококалорична.

 

Нямаш нужда да ядеш, а просто да дъвчеш. Има случаи, в които яденето може да не е заради глада, а заради субективното желание да дъвчеш, да има нещо в устата ти (когато си мислиш, че ти се яде нещо, но не знаеш какво). С дъвките също може да се прекалява и макар от тях да не се пълнее, а точно обратното – от големи количества се разхлабва стомаха, свръхконсумацията им е симптом за емоционални нерешени проблеми, които могат да намират утеха в дъвченето.

 

Когато дълго време не можеш да свалиш килограми. Понякога, когато нито една диета не работи, причината може да е в това, че нерешените емоционални проблеми саботират достигането на желаното тегло като например спират диетата в ключовия момент или пък когато веднага след прекратяването ѝ се започва нов цикъл на проблемно хранене, провокирано от нерешените проблеми.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия