Качамак за добро здраве

2016-02-27 11:58:00
Качамак за добро здраве
Снимка: freedigitalphotos.net

Сигурно покрай баба ти (най-често тя го приготвя) си чувал/а милион пъти за качамак, но най-вероятно не всички са запознати точно какво представлява той. Всъщност качамакът е царевичен грис.

 

Тъй като царевицата може да вирее в разнообразни климатични условия, това ястие е популярно в различни култури. Популярността на качамака се дължи и на хранителната му стойност. Както и другите царевични продукти, той също е с богато съдържание на въглехидрати и с малко мазнини. Това го прави здравословна добавка към хранителния режим. В количеството от една чаша сготвен качамак се съдържат около 120 калории. Това е по-малко количество, в сравнение с други зърнени в храни. Така например една чаша бял в ориз осигурява 242 калории. Друго не по-малко ценно качество на качамака е богатото му съдържание на фибри. Всяка чаша от царевичния продукт осигурява 4г фибри. Те подпомагат храносмилането и оставят усещането за ситост за по-дълго, като по този начин помагат за отслабването. Фибрите имат и редица други важни роли за организма. Те регулират нивата на кръвната захар и може да помогнат за намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта.  

 

 

В качамака може да се открие още и желязо. То е важен за организма елемент, който подпомага доставянето на кислород в тъканите. Царевичният продукт осигурява витамини от група В, които имат важна роля в преработването на мазнините, въглехидратите и протеините в енергия.

 

Количеството от една чаша сготвен качамак осигурява 25% от необходимото количество фолиева киселина за деня, 20% от необходимия тиамин, както и една шеста от нужната дневна доза ниацин. Царевицата съдържа още и съществената аминокиселина левцин. От Института по медицина препоръчват на всеки грам протеин да се приемат 55мг левцин. Една купа качамак осигурява 542мг от аминокиселината. Така, ако дневният прием на протеини е 50мг, споменатото количество осигурява 20% от нужния левцин.

 

Ако не ти е много вкусно само качамак, можеш да добавиш и пържено месо към него. Разбира се, трябва да го изпържиш отделно. Но със сигурност по този начин ще ти се стори много по-вкусно и ще се получи едно завършено страхотно ястие.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия