Проблеми със стомаха [част втора]

2016-02-17 16:30:00
Проблеми със стомаха [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Милиони хора по цял свят имат проблеми със стомаха и червата. Ето малко информация за стомаха и проблемите, свързани с него.

 

Лекарите са убедени, че причина за така наречения нервен стомах е нарушената комуникация между двете нервни централи. Психолози казват, че поради сложните връзки между главата и корема неприятностите, разправиите, притеснението и други стресови преживявания удрят в стомаха. Тоест всичко е на стресова основа и емоциите ни диктуват разположението на стомаха.

 

 

Много хора поне веднъж в живота си са имали онова неприятно усещане за парене под лъжичката или в гърлото. Неприятното чувство се предизвиква от стомашната киселина, която прониква в хранопровода. Ако тя го дразни често, може да се образува язва.  Затова се препоръчва хората с подобни оплаквания да се хранят често, но по малко и да спят на две възглавници, за да бъде възпрепятствано проникването на киселината.

 

Срещу възпалението на хранопровода лекарите предписват лекарства за ограничаване на дейността на жлезите, които отделят киселините. Някои пациенти се нуждаят и от медикаменти, стимулиращи активността на стомаха и неговото изпразване. А има случаи, когато се налага хирургическа намеса – имплантиране на изкуствен вход между хранопровода и стомаха, за да се попречи на стомашната киселина да преминава в хранопровода. Тези операции са успешни в 80-90 процента от случаите. Страдащите от киселини не трябва да ядат мазни храни и не бива да допускат наднормено тегло. Противопоказни са и тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

 

Паренето под лъжичката не бива да се подценява, защото след време може да се получи възпаление на лигавицата на хранопровода, а по-късно дори и рак. Днес с такава диагноза умират много хора, като броят им продължава да расте. Навреме трябва да се лекува и възпалението на стомашната лигавица, тъй като някои негови форми са свързани с повишен риск от стомашна язва и карцином на стомаха. Рязкото отслабване по необясними причини, повръщането с примеси на кръв и диспепсията, черна на цвят, налагат спешен медицински преглед. Симптоми за болест на стомаха или на друг орган на храносмилателната система са и обилното изпотяване, редуването на запек и разстройство, проблемите с преглъщането (пациентът има чувството, че залъкът е заседнал под гръдната кост). Ако водиш правилен начин на живот, вероятността да се сблъскаш с тези проблеми е доста по-малка.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия