Храната, която не се лепи [част втора]

2016-02-01 17:01:00
Храната, която не се лепи [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Както много пъти сме казвали, гладуването или драстичните диети не водят до нищо хубаво. Макар че от глад се отслабва бързо и видимо, ефектът се губи още по-бързо след връщане към нормалните навици, а организмът се разболява. Един от най-ефективните и здравословни начини е да се контролира количеството калории, които ежедневно поемаш. Ето лесен начин, по който сам/а да пресметнеш какво количество калории трябва да погълнеш за деня, без риск те да се залепят на талията или задните части.

 

Трудно ще успееш да отслабнеш и да задържиш резултатите, ако пропускаш хранения. Неизменно правило е, че закуската е най-важното ядене за деня. Ако поемаш разумни количества калории сутрин, ще ускориш метаболизма си и по-лесно ще контролираш апетита си през деня. Идеалният вариант са яйцата, които доставят белтъчини, витамин А, В2 и В12, желязо и фосфор. Препечените филийки от пълнозърнест хляб също са добър избор, понеже зареждат тялото с фибри. Ето как може да закусиш здравословно само с 353 калории:

 

2 средноголеми яйца – 130 калории

2 филийки препечен пълнозърнест хляб с малко масло – 174 калории

150гр. ягоди – 49 калории.

 

 

Втората закуска два-три часа преди обяд ще внесе оживление в спрелия ти метаболизъм и ще те зареди с енергия. Освен това ще елиминираш риска да се натъпчеш на обяд, понеже си прегладнял/а. Някакъв плод с малко ядки ще те снабди с фибри, белтъчини и различни витамини. Ако подбереш внимателно плода и вида на ядките, тази лека символична закуска няма да ти струва повече от 100-120 калории. Ето и други варианти:

 

1 средна праскова – 60 калории

6-8 бадема – 40-60 калории.

 

На обяд наблегни на зеленчуците и леките меса. Салата от спанак, краставици, домати, моркови и чушки плюс варени пилешки гърди е един нискокалоричен, но засищащ вариант. Вместо олио и оцет използвай малко зехтин и лимонов сок. С този обяд със сигурност няма да огладнееш до следобедната закуска:

 

30гр спанак – 7 калории

100гр краставици – 14 калории

50гр моркови – 18 калории

100гр червени чушки – 26 калории

100гр домати – 21 калории

100гр пилешко месо – 126 калории.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия