Как стойката влияе на здравето ти [част втора]

2016-01-25 18:39:00
Как стойката влияе на здравето ти [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

За съжаление много тийнейджъри имат неправилна стойка и в момента изобщо не усещат какви последици ще има това на по-късен етап от живота им. Дали си изправен/а или прегърбен/а, когато седиш/стоиш, може да се окаже важен фактор за физическото и дори психическото ти състояние. Повечето хора не се впечатляват от позата, която заемат, защото това е автоматична реакция на тялото. Да заемаш правилна поза е важно не само, за а изглеждаш добре, но и за други неща. Ето позитивите на правилната стойка на тялото ти.

 

Не стой в една и съща поза дълго време. Дори да е перфектна, пак не бива да прекаляваш с нея. За да избегнеш болезнените усещания във врата и раменете, както и в кръста, е необходимо да раздвижваш тялото си и да сменяш позата през около половин час. Ако учиш/работиш седнал/а, ставай и се разхождай. Хубаво е да сменяш позата си през 20-30 минути и непременно си осигуриш две почивки по 15 минути седнал/а през деня, ако пък работата ти изисква да бъдеш прав/а.

 

 

Обърни внимание каква поза заемаш, докато използваш компютър. Една от най-разпространените болести на съвремието е кифоза (изкривяване на гръбначните прешлени), от която страдат 50% от хората, седящи постоянно пред компютър. Използването на таблет пък увеличава до 5 пъти напрежението в мускулите на врата заради позата, която заемаш, докато работиш с него – главата наведена напред, и, раменете свити, гърбът прегърбен. Старай се да заемаш възможно най-естествена поза при работа с тези електронни устройства. За та целта повдигни стола пред бюрото си на по-високо от нивото, когато пишеш на ръка и гледаш листа, а не монитора, подпри таблета си така, че да е леко изправен, а не легнал на плота, за да ти е по-удобно. При писане на клавиатурата използвай повече пръсти (включително и палци), дръж лактите опрени на бюрото и гърба - на облегалката, за да имат опора.

 

Наклони леко седалката на стола си напред. Широко разпространената препоръчителна поза за седене – с изправен гръб под ъгъл 90 градуса спрямо бедрата, напряга прекалено много гърба и води до болки. Вместо това, ако имаш възможност, наклони леко напред седалката на работния си стол, така че задните ти части и бедрата да са малко над нивото на коленете. Ако нямаш стол с подвижна седалка, сложи сгъната хавлиена кърпа на задната половина на седалката, за да те повдигне леко.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия