Зимни диети

2015-12-22 14:46:00
Зимни диети
Снимка: freedigitalphotos.net

Обикновено през студените сезони качваш повече тегло. Причината е, че се заседяваш на топло и ставаш пасивен/а. Това обаче са сезоните, през които се нуждаеш от повече енергия, а за целта трябва да се храниш добре (особено се отнася за подрастващите). Ето още информация по въпроса както и какви диети са подходящи през зимата.

 

Зимна диета. Преди настъпването на зимата в тялото на човек се активизира образуването на подкожна мазнина. Така организмът се запасява с източник на енергия в случай на продължително студуване. За жалост тези 2-3 излишни килограма носят само огорчения и стимулират желанието за диета. Само че именно със зимните диети трябва да бъдеш особено внимателни. В студеното време на годината изпитваш недостиг на витамини и хранителни вещества. Затова даже незначителното намаляване на всекидневните порции може да се отрази отрицателно на физическото и психическото здраве. Освен това не трябва да забравяш, че самата мастна тъкан изработва хормона лептин, който участва в регулирането на апетита, телесната маса, репродуктивните функции и даже в психичното здраве. А рязката загуба на тегло води до хормонален дисбаланс с непредсказуеми последици.

 

 

За да се справиш по-лесно със зимната диета е необходимо да следваш няколко правила: най-важно е да променяш порциите постепенно, за да не стресираш организма; избягвай гладуването през зимата, то може да ти навреди; вместо това пробвай да поемаш храна в неголеми порции, но по-често от обичайното. Например допълни трикратното хранене с втора закуска и плодове; не се тъпчи наведнъж, рискуваш да претовариш стомаха си, а и така се надебелява много повече. Ето още няколко съвета.

 

Консумирай свежа храна, вместо консерванти. Консервираните продукти съдържат сол и сода, които задържат влага в организма и поддържат пълнотата.

 

Нисковъглехидратна диета. Можеш да ядеш неограничено количество постно месо, но трябва да се откажеш от въглехидратите (брашно, макарони, хляб, картофи, печени сладки и соленки). Въглехидратите са леснодостъпен източник на енергия и когато спреш да ги консумираш в толкова голямо количество, организмът интензивно изгаря собствените си мастни запаси.

 

Монодиета. Тук няколко дни поред се яде само един продукт. Например 2-3 дни се храниш само с нетлъста сварена риба. Следващите три дни - само ябълки, след това – само боб или ориз. В хода на монодиетата организмът изпитва недостатък от въглехидрати, затова ефективно изгаря собствените си мазнини. Освен това обаче периодично не му достигат други важни компоненти и енергията се насочва там, където действително не стига. Така постепенно се избавяш от излишното тегло.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия