Съвременна контрацепция

2016-01-11 19:54:00
Съвременна контрацепция
Снимка: freedigitalphotos.net

Как да се предпазиш от нежелана бременност с всичките ѝ последици и същевременно да се наслаждаваш на удоволствието на сексуалното общуване? Ето основна информация за съвременната контрацепция.

 

В много случаи контрацептивните средства са пренебрегвани или се използват неправилно, поради неразбиране на действието им, робуване на неверни представи или страх от странични действия. Изборът на контрацепция не бива да е случайно собствено решение или по съвет на приятели. Задължително направи консултация с личния си лекар или със специалист акушер -гинеколог. Идеалният контрацептив трябва да отговаря на три основни изисквания: сигурна контрацепция, лесен за използване, добър контрол върху менструалния цикъл с минимално изразени странични явления. Ето всички съвременни методи, които отговарят на тези изисквания.

 

Естествени методи. Все още много хора разчитат единствено на така наречените естествени методи като: прекъснат полов акт, календарен метод, сексуално въздържание. Прекъсването на половия акт не се препоръчва, защото е ненадежден и винаги има опасност от забременяване и заразяване с полово предавани инфекции.

 

 

Хормонални контрацептиви. Най-съвременният метод е чрез използване на синтетични яйчникови хормони. Те действат като блокират механизма на овулация – процеса на образуване и отделяне на яйцеклетката. Отличава се с изключително висока степен на сигурност. Над 100 милиона жени по света използват този метод.

 

Орална контрацепция. Този вид предпазване намалява продължителността на менструалното кървене. Намалява се значително честотата на болезнената менструация и положително се повлиява на предменструалния синдром. Също така по този начин се намаляват нередовните менструации. Определено трябва да се подчертае високият ефект. Значително намалява броят на лекуващите се от различни гинекологични заболявания. Приемането на оралните контрациптивни таблетки обаче става задължително след консултация с лекар специалист, който да изключи наличието на определени заболявания, при които не трябва да се приемат контрацептивни таблетки.

 

Бариерни методи. Те действат чрез блокиране пътя на сперматозоидите към матката. Подходящи са при случаите, когато: девойката има противопоказания за приемане на хормонални препарати; необходима е протекция срещу сексуално предавани инфекции; при наличие на заболяване, което изключва другите методи; при редки полови контакти; по време на кърмене.

 

От жените се използват диафрагми. Те се поставят креди коитус и така не прекъсват сексуалната игра. Изискват обаче добра подготовка и умения за правилно поставяне. Могат да се комбинират със спермициди. Слермицидите са химически средства, които унищожават сперматозоидите. Предлагат се под формата на глобули, тампони, кремове и желета. Поставят се малко преди половия акт във влагалището. Недостатъкът им е, че не предпазват от половопредавани инфекции.

 

Най-използвани днес от младите хора са презервативите. Най-популярни са и лесно достъпни. До този момент те са най-сигурното средство за предпазване от нежелана бременност и инфекции, предавани по полов път, включително и СПИН.

 

Вътрематочни спирали. Те действат чрез потискане виталността на сперматозоидите, пречат на оплождането и не позволяват имплантация на яйцеклетката в маточната лигавица. Те са едно от най-надеждните средства против нежелана бременност, но не се препоръчват на девойки и нераждали жени. Имат висока ефективност в срок от три до пет години. Не предпазват от половопредавани инфекции.

 

Спешна контрацепция. Прилага се само в случай, когато по някаква причина използваният контрацептивен метод е компрометиран – скъсване на презерватив, изпадане на вътрематочно средство или при непротектиран полов контакт, както и в случаите на сексуално насилие. Назначава се и прилага само по предписанието на лекар.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия