Как да се храниш правилно

2016-01-06 18:48:00
Как да се храниш правилно
Снимка: freedigitalphotos.net

Правилно хранене означава да приемаш пълноценна и балансирана храна, т.е. хранителните вещества в нея да са в подходящи количества и съотношения според нуждите на организма. Важно е и храната да се приема редовно – три пъти на ден в определени часове, с две малки закуски между основните хранения. Ето малък образец на това как да се храниш правилно.

 

Хранителни групи. Хранителните продукти се делят на пет основни групи. Тук са описани групите, както и храните, от които имаш нужда, докато растеш.

 

Хляб (без белия), картофи, ориз, макаронени изделия и зърнени закуски. Храните от тази група съдържат въглехидрати, които осигуряват необходимата енергия на организма. Трябва да ядеш много от тези храни.

 

 

Плодове и зеленчуци (без картофи) – пресни, замразени, изсушени и консервирани. Трябва да хапваш поне по 5 порции на ден. Това количество осигурява на тялото основните витамини и минерали, които укрепват устойчивостта към заболявалия. Доставя и нужните хранителни влакна (баластни вещества или фибри), които подпомагат храносмилането.

 

Месо, риба, яйца, ядки, бобови храни. Тези храни доставят на тялото белтъци, необходими за растежа. Приемай умерени количества от тях. Бобовите храни (боб, леща, грах, нахут) доставят и хранителни влакна.

 

Мляко, сирене, кисело мляко. Те съдържат калций, който подпомага изграждането на костите и здравето на зъбите. Яж умерени количества от тях.

 

Храни с прекомерно количество мазнини и/или захар. Това са чипсовете, тестените сладкиши и кроасаните, шоколадовите десертчета, сладоледът и другите сладкарски изделия. Ограничи храните от тази група. Те дават на тялото енергия, която, ако не се изразходва, води до излишни килограми.

 

Пълноценната и балансирана храна те предпазва и от затлъстяване, и от недостиг на хранителни вещества, което води до честа умора и различни заболявания. В периода на усилен растеж е много важно да приемаш балансирана и разнообразна храна, защото тялото ти има нужда от допълнителна енергия и градивни материали за растежа. Ако се храниш правилно, ще бъдеш по-устойчив/а към различни заболявания, ще се чувстваш енергичен/а и работоспособен/а, а косата и кожата ти ще са по-красиви, тък като ще си им добавил/а нужните вещества, за да бъдат здрави.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия