Как да обядваш в училище

2015-11-16 15:46:00
Как да обядваш в училище
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички знаем, че в училищния стол храната не е вкусна и не съдържа необходимите калории за подрастващ тийнейджър. Затова никой не го посещава. Обикновено има бюфет или магазинчета в района на училището, от които учениците си купуват храна. Тя също не е направена от особено качествен материал, но поне наяжда тийнейджърите. Ние ще ти дадем информация от каква храна имаш нужда и какво да хапваш на обед в училище.

 

Като за начало е хубаво да знаеш, че дневното меню трябва да осигурява въглехидрати, белтъци и мазнини в съотношение 4:1:1. Идеалният обяд включва храни, богати на въглехидрати и белтъци и с ниско съдържание на мазнини, захари, сол, както и достатъчно плодове и зеленчуци. Ако ядеш нездравословна храна на закуска и обяд, през останалата част от деня ще бъдеш отпуснат/а и разконцентриран/а. Ако не обядваш или пък хапнеш нещо малко и набързо, ефектът ще е същият. Така че внимателно избирай какво да ядеш на обяд в училище.

 

 

Какво да ядеш в училище? В училищния стол можеш да хапнеш прясно приготвена и топла храна. Количеството и качеството ѝ отговарят на хигиенните норми за хранене, но не и на предпочитанията и нуждите на тийнейджърите. Предлаганото меню невинаги е достатъчно разнообразно и вкусно, често преобладават тестените закуски, баници, сандвичи с бял хляб и почти напълно отсъстват плодовете и зеленчуците. Прекалената консумация на тесто и мазнините, с които е приготвено не е полезна и това води до затлъстяване. Ако купуваш обяда cи от бюфета или от заведение край училището, избягвай тестените и пържени храни. Вземи си нещо печено, например топъл сандвич с кашкавал, а вместо газирани напитки, избери кисело мляко или някакъв плод. В района на училищата почти винаги се продават здравословни фрешове и супи. Ако имаш възможност, купувай си поне веднъж седмично, въпреки че са по-скъпи от другите храни.

 

Носи си обяд от вкъщи. Това най-вероятно ти се струва детинско, но някои от големите хора, които работят също го правят. Няма нищо лошо да си носиш обяд от вкъщи. Напротив, по-здравословно е и винаги ще имаш в чантата, това, което ти се яде. В кутията за обяд можеш да сложиш комбинация от различни вкусотии. Ако обичаш сандвичи, направи ги от пълнозърнест, вместо от бял хляб. Кутията за обяд ще те изкушава много повече и храната в нея ще е по-полезна, ако всеки ден носиш нещо различно. Помоли майка си да ти направи баница или любимия сладкиш, но не забравяй да си вземеш и някакъв плод за десерт. Ще видиш, че всички съученици ще те питат какво хапваш и ще те помолят да ги почерпиш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия