Пубертетът [част трета]

2016-01-14 11:01:00
Пубертетът [част трета]
Снимка: freedigitalphotos.net

Пубертетът е възрастта, в която навлизащите в тази фаза започват по-дълго да се застояват пред огледалото. Виждат промените, които настъпват в тялото им и как постепенно започват да порастват. Нещо се случва със самите тях – объркани се и страшно много въпроси изникват в главата им. Детството си отива. Това е периодът на пубертета. Равновесието е нарушено, характерът става променлив, подрастващите стават доста по-емоционални. Тийнейджърите откриват духовните ценности през целия период – вълнуват се от красотата, от доброто, от истината, появяват се големите страсти, ревност и подозрителност. Всички промени, които се извършват в тялото са напълно естествени и няма място за притеснение. Ако и ти си един от тези, които навлизат в пубертета, продължавай да четеш, ще ти дадем още информация.

 

През пубертета растеш повече, отколкото през което и да е друго време на живота. Ето защо трябва да ядеш различни храни, за да получаваш необходимите за твоя организъм xpaнителни съставки. Знай, че са ти необходими повече белтъчини (съдържат се в месото, рибата, яйцата, млякото и млечните продукти), въглехидрати (съдържат се в макаронените изделия и зърнените храни) и витамини (съдържат се в пресните плодове и зеленчуците). Избягвай мазните храни и не пропускай закуската сутрин. Особено опасно в тази възраст е спазването на диети без лекарска консултация.

 

Искаш ли да изглеждаш и да се чувстваш чудесно? Спазвай активен двигателен режим. Спортът е изключително добър начин и е удоволствие да се поддържаш във форма. Той те прави силен и красив и подобрява работата на сърцето и белите дробове. Ако нямаш възможност за организирани тренировки, намери нещо, което да ти достави удоволствие - играй гимнастика, аеробика, джогинг, карай ролери, колело, ходи на екскурзии сред природата.

 

 

По време на пубертета мастните и потните жлези по кожата ти се активизират и произвеждат излишни количества мастен секрет и пот. Затова грижата за кожата е от изключително значение. Всекидневният душ е задължителен, смяната на бельото и дрехите – също. През пубертета е още по-необходимо да спазваш правилен дневен режим. Това е хармоничното балансиране между учебните занимания и почивката. Осигурявай си достатъчно сън – най-малко 8 -10 часа на денонощие.

 

Особено важно е да не се пристрастяваш към тютюнопушенето и употребата на алкохол. Това са вредни навици, отказването от които е много трудно. Трябва да знаеш, че системната употреба на алкохол и цигари понижават сексуалните възможности и оплодителната способност.

 

Вече си запознат/а с промените, които настъпват през пубертета. Най-важното, което трябва да запомниш е, че той представлява нормална и здравословна част от живота ти. Не се притеснявай да говориш за всичко, което те вълнува, с родители, по-големи братя и сестри, медицински специалисти в училище и личния лекар.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия