Храните и напитките, които повишават имунитета

2015-12-10 14:50:00
Храните и напитките, които повишават имунитета
Снимка: iStock

Твърди се, че хората се разболяват до голяма степен заради начина на хранене. Затова е много важно човек да включи в менюто си някои храни, които повишават имунитета. Изготвили сме ти списък, в който са включени 8 храни-имуностимуланти – някои са традиционни, а други не чак толкова:

 

Чесън – той определено успява да се пребори с вирусите, благодарение на своите антивирусни, антигъбични и антибактериални свойства. Чесънът съдържа веществото алицин, което се образува след контакт с кислорода. Затова е хубаво да срежем чесъна и да го оставим 10 минутки, преди да го консумираме.

 

 

Прополис – той е изключително полезен за здравето – действа антигъбично, антимикробно, антивирусно и антибибиотично. Неговите имуностимулиращи свойства се дължат на способността му да увеличава броя на белите кръвни телца, които се борят с бактериалните инфекции. В прополиса има и витамини, минерали и флавоноиди, които подобряват действието на имунната система.

 

Гъби – гъбите са богати на протеини, калций, фибри, витамин С, витамини от В групата и други минерали. В тях има още и бета глюкани, които имат имуностимулиращи свойства. Най-полезните гъби са медицинските – шийтаке, рейши и майтаке.

 

Цитруси – те са идеален източник на витамин С, който подпомага организма в борбата с бактериалните инфекции. В цитрусите има фибри, които действат благоприятно върху нивата на холестерола, затова е хубаво да се комбинират с други плодове.

 

Кокосово масло – то действа благоприятно на щитовидната жлеза и метаболизма и зарежда тялото с монолаурин – съставката в майчината кърма, която подсилва имунната система в бебетата.

 

Кефир – това е ферментирала млечна напитка с изключително приятен вкус и е традиционна за кавказките и монголските народни, но се среща и у нас. Кефирът е богат на пробиотични бактерии. Приготвя се лесно – от прясно мляко и закваска за кефир, като процесът прилича доста на приготвянето на кисело мляко. В кефира има между 10 и 30 бактериални щама, като броят им зависи от закваската, витамини А, В1, В2, В6, D, калций, желязо, фолиева киселина и йод. Той е повишава имунната система и поддържа правилното функциониране на червата.

 

Пилешка супа – повечето хора хапват пилешка супа, когато са болни, защото са чували, че тя помага. Да, това не е мит. Пилешката супа спомага отделянето на секрети и прочиства дихателните пътища. Също така тя укрепва и механизма на защита на носа ни, което предотвратява навлизането на вируси. За да бъде супата още по-полезна, може да добавиш в нея чесън, морков, куркума, джинджифил, кориандър и лук.

 

Зелен чай – той съдържа мощни растителни антиоксиданти, наречени полифеноли. Едни от тези полифеноли – кетехините, се смята, че убиват вирусите. Към зеления чай не бива да се добавя мляко, защото полифенолите губят свойствата с

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия