Преработените храни

2015-12-07 17:29:00
Преработените храни
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички нездравословни храни са преработени, т.е. съставките им са обработени и променени във фабрична условия. Но не всички преработени храни са нездравословни. Пълнозърнестият хляб например е здравословен, макар че се прави от преработени продукти. Храната губи или запазва полезните си хранителни вещества в зависимост от начина на преработка. При нагряване до високи температури много храни губят повечето от полезните си качества. Добавянето на подобрители също влияе върху качеството на храните. Ето още информация за подобрителите.

 

 

Какво са подобрителите? Подобрителите, наричани още добавки или адитиви, са вещества, които производителите добавят към храната, за да подобрят нейния външен вид, вкус, цвят, аромат или мирис, дълготрайност. Част от добавките са витамини и естествени продукти от растителен произход и са напълно безвредни. Но за много подобрители учените са установили, че могат да навредят на някои хора. Натриевият глутамат например, предизвиква главоболие или безсъние, за други подобрители е установено, че могат да причинят астма, диария, екзема, свръхактивно поведение при младите. Повечето специалисти смятат, че подобрителите са вредни за здравето на хората, защото променят естествения състав на продуктите. Те смятат, че употребата на твърде много подобрители има дългосрочни последици за здравето. Подобни изследвания се провеждат едва от няколко години. По възможност избягвай храни, съдържащи прекалено много оцветители, консерванти, ароматизатори, изкуствени подсладители и т.н. Винаги предпочитай прясно приготвената храна.

 

Скритите подобрители. Стабилизаторите и емулгаторите се използват, за да придадат на храната гладка консистенция, като подпомагат хомогенизирането на мазнините в нея. Овкусителите и ароматизаторите придават на храната определен вкус. Изкуствените овкусители имитират вкуса на естествените продукти без да съдържат дори и частица от тях. Например бонбоните с вкус на ягоди не съдържат истински плод, а химически овкусител. Понякога се добавят и естествени овкусители. Специалистите по хранене смятат, че те са по-здравословни.

 

Към някои храни, например зърнените закуски, се добавят витамини и минерали. Те се наричат обогатени храни и са полезни за здравето. Естествените или изкуствените оцветители се добавят в храната, за да подобрят външния ѝ вид и да я направят по-апетитна. Изкуствени подсладители като аспартам и сорбитол, се добавят в храната, за да ѝ предадат сладък вкус, без наличието на захар. Консервантите предпазват храната от разваляне и удължават срока ѝ на годност. Повечето от използваните днес консерванти са изкуствени, макар че храната може да бъде запазена и с естествени консерванти, като оцет например.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия