Какво не знаеш за предимствата на някои спортове

2015-09-22 15:02:00
Какво не знаеш за предимствата на някои спортове
Снимка: freedigitalphotos.net

Спортът е здраве, а заседналият начин на живот води до болести, комплекси и наднормено тегло. Чувстваш ли се сякаш искаш да тренираш нещо, но не знаеш какво? Няма значение дали е плуване, лека атлетика, волейбол или футбол. Всеки спорт има различни предимства и недостатъци, които трябва да имаш предвид.

 

Първо трябва да си на ясно с каква цел тренираш. Дали искаш да стегнеш тялото си, да отслабнеш или имаш препоръка от лекар. Също така трябва да знаеш, че спортовете се делят на аеробни и анаеробни. Аеробните спортове са тичане, плуване и каране на колело, например. Характерно за тях е, че ускоряват дейността на дихателната система. Това са така наречените кардио спортове и те спомагат за сваляне на килограми, подобряват кръвообращението, дори помагат за сваляне на холестерола. Анаеробните упражнения са с по-малка продължителност, но са базирани на сила и интензивност. Най-често се практикуват от хора, които искат да развият по-масивна и релефна мускулатура. В случай, че не знаеш какъв спорт да избереш, ще те посъветваме за някои полезни.

 

 


Тичане. Това е спортът, който най-лесно се тренира. Не е сложно, а е много полезно. Разбира се, има опасност от фрактури и травми, но всеки спорт крие своите рискове. Същото може да се случи и ако тренираш футбол, баскетбол, волейбол, тенис и т.н. Каквото и да тренираш може да се контузиш, но важното е да го правиш по правилния начин. Всяка сутрин един час тичане би помогнало за сваляне на излишните килограми, а също и да се чувстваш много по-добре през деня.

 

Плуване. Това е спортът, който крие най-малко опасности от контузии (но това не означава, че не е възможно да получиш травми). Плуването подобрява не само сърдечно-съдовата система, но премахва и болките от гърба. Когато плуваш се активизират всички мускулни групи - участват гърди, гръб, трицепсът, коремните мускули, също и тези на краката. Изразходват се 25% повече калории, отколкото при другите спортове. Това е перфектният спорт за здраво тяло.

 

Футбол. Това определено е един от най-любимите и популярни спортове сред деца и възрастни. Тренирането на футбол е придружено с много кардио тренировки заради многото тичане, изисква сила, гъвкавост и стяга всички мускули. Също подобрява способността за работа в екип. Най-големия недостатък на това да тренираш футбол, още повече, когато се занимаваш професионално, е рискът от контузии.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Грозния
преди 8 години

И кво е правил, че си е счупил ръката?! При самато плуване, най-неприятното което може да ти се случи е схващане. Не броя инциденти като падане и подхлъзване, които нямат пряка връзка със самото плуване и могат да се случат във всяка друга ситуация!

ДОТА
преди 8 години

Плуване. Това е спортът, който крие най-малко опасности от контузии========================================Трябваше да говорите с анархи, според него плуването е брутален спорт, който може да ти докара множество контузии, дори той си бил счупил ръката.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия