Храните, които пречат на косата ти да расте бързо

2015-12-03 15:59:00
Храните, които пречат на косата ти да расте бързо
Снимка: iStock

Сигурно не си се замисляла, но е напълно възможно косата ти да расте бавно заради нещата, които похапваш. Виж списъка с храни, които е добре да избягваш, ако искаш гривата ти да изглежда максимално добре и да расте бързо:

 

Плодови фрешове


 

Има жени, които по цял ден карат само на фрешове и твърдят, че се чувстват добре и това им оказва благоприятно влияние на здравето. Да, ама не! Ако основната ти храна са фрешовете, нивата на инсулин и андроген в тялото ти се покачват, което води до изтъняване и падане на косата. Също така плодовата захар, която приемаш, повишава риска от поява на възпалителни процеси, което не е никак добре за организма ти.

 

Бедни на протеини храни


 

Косата ти има нужда от протеини, за да расте дълга и здрава. Пастата и белият хляб да богати на въглехидрати, но са бедни на витамини и редовното им консумация прави косата ти тънка и без блясък. Обемът и блясъкът на твоята прическа са невъзможни, ако не приемаш достатъчно количество протеини.

 

Рафинирана захар


 

Захарта е вредна не само за талията ти, но и за косата ти. Храните, богати на рафинирана захар, повишават нивата на инсулин в организма, което води до повишаване секрецията на мъжкия хормон андроген в тялото. Този хормон има лошо въздействие върху космените фоликули и може да доведе до прогресивно изтъняване на косата.

 

Витамин А


 

Прекомерният прием на този витамин не е полезен за здравето ти, особено за косата ти. Във високи дози витамин А може да се окаже токсичен за космените ти фоликули. Прекомерното му количество може да доведе до намаляване размера на мастните жлези до такава степен, че вече да не произвеждат важния за подхранване и растеж на косъма себум. За да приемаш прекалено много витамин А трябва да консумираш огромни количества моркови и домати или да прекаляваш с витамини.

 

Мазна риба 

 

 

Уж казват, че са полезни, пък се оказва, че са вредни за косата ти. Истината е, че живакът пречи на абсорбацията на цинг в организма, а той е отговорен за формиране на кератина, който е основният изграждащ косата протеин. Затова е по-добре да не консумираш риби с високо съдържание на живак – такива са скумрията, акулата и рибата меч.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия