Кои храни изпиват енергията ти

2015-12-09 15:59:00
Кои храни изпиват енергията ти
Снимка: freedigitalphotos.net

Вярно е, че храната трябва да ни дава енергията, а не да ни я взима, но има и такива храни, които въпреки здравословните качества го правят. Ето някои от тях.

 

Паста. Обикновено въглехидратите дават енергия, но когато консумираш рафинирани въглехидрати, например паста, това повишава нивата на кръвната захар. После следва спадане на инсулина, което може да причини умора и слабост. Подобно се случва и когато консумираш бял хляб и сладкиши.

 

 

Банани. Да, това е плод, но е известно също, че бананите са богати на калий, който помага за нервната функция и за сърдечното здраве. Освен това те са пълни с магнезий, което кара тялото да се настройва за сън.

 

Червено месо. То съдържа желязо, което дава енергия, но освен това съдържа високи нива на мазнини. Пълномаслените млечни продукти, пицата и сосовете карат да усещаш умора, тъй като мазнините са по-трудни за разграждане в тялото. Това изразходва повече енергия за храносмилане, което те кара да се чувстваш изтощен/а.

 

Череши. Да, това също е плод и плодовете най-вече би трябвало да дават енергия, отколкото да вземат, но черешите са натурален източник на мелатонин – хормон, който подобрява качеството на съня, а това е чудесно за през нощта, но не и за светлата част на деня. Така че, ако страдаш от безсъние, чаша черешов сироп преди лягане може да те накара да спиш като бебе.

 

Сьомга. Тази риба е голям източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Освен това в нея се съдържа витамин В, който тялото използва за производството на мелатонин. А още повече енергия ще открадне от теб, ако я консумираш пушена. В нея има много мазнини, които както вече казахме се разграждат много по-трудно и са причинители на умора. Не е изключено да ти стане и тежко на стомаха, след като консумираш този вид риба.

 

Маруля. Тя има седативни качества, които засягат мозъка по начин, подобен на опиоидите. Успокоителната субстанция в марулята се нарича лактпуцин, тя има облекчаващ и болкоуспокояващ ефект, което отново те уморява и те кара да искаш да спиш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 8 години

внимавайте и с маята за хляб, или квасен хляб, който не е добре изпечен


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия