Продуктите, които не е препоръчително да консумираш

2015-11-19 18:21:00
Продуктите, които не е препоръчително да консумираш
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки път те запознаваме с полезните храни и здравословното хранене. Но сега е време да те информираме кои продукти са вредни и е хубаво да избягваш, ако искаш да се радваш на добро здраве.

 

Енергийните напитки. Обикновено енергийните напитки съдържат витамини и други съставки, които повишават нивото на енергия за кратък период от време. След това обаче ефектът от тях е по-скоро обратен – човек започва да се чувства изтощен. С други думи енергийните напитки са нещо като бърза инжекция за тонуса, но лошото е, че съдържат много захар и кофеин. Тези две съставки доставят енергия на организма по бързата процедура, но често нивото на кофеин е твърде високо - обикновено количеството превишава 3 пъти това в обикновена чашка кафе. Кофеинът въздейства върху централната нервна система, а освен това може да доведе до дехидратация и до загуба на водноразтворими съставки, които успокояват нервната система. Може да ти причини проблеми и да повиши напрежението.    Другата енергийна съставка в напитките - захарта - може да е много вредна за здравето, особено за малки деца и хора с диабетна болест. Освен това тя носи опасност за зъбите, а ако е заменена с изкуствени подсладители, те могат да бъдат дори по-опасни, защото са канцерогенни. Когато ефектът на захарта свърши, можеш да усетиш силна умора и спад на енергията. Така че по-добре се спри консумацията на тези вредни напитки.

 

 

Дълготрайни месни продукти. Деликатесните меса, дълготрайните колбаси, хотдогът, беконът и много други месни продукти, продавани в хранителните магазини, често са пълни с натриев нитрит и други химически консерванти, които се свързват с причиняване на сърдечни заболявания и рак. Ако консумираш месо, придържай се към необработеното с този химикал – за предпочитане е да купуваш не колбаси, а сурово месо, което да приготвиш вкъщи.

 

Соево мляко и заместители. Една от най-големите измами в хранителната индустрия – съставка, която е по-добре да пропуснеш. Освен фактът, че почти всички органични соеви съставки от генномодифициран произход, повечето  добавки се обработват с помощта на токсичен химикал, известен като хексан. Той се свързва с причиняването на вродени дефекти, репродуктивни проблеми и рак. Освен това соята, която не е ферментирала, е с високо съдържание на естрогени, които могат да нарушат хормоналния ти баланс.

 

Замразени храни. Повечето замразени ястия или т. нар. полуфабрикати са претъпкани с консерванти, преработена сол, хидрогенирани мазнини и други изкуствени съставки. Също така повечето такива храни са минали през резварителна силна термична обработка, която е свела хранителните им вещества до минимум. С изключение на няколко наистина здравословни марки замразени храни, повечето замразени ястия са гарантиран причинител на болести, затова най-добре да се избягват и да се консумират пресни храни. Те са даже по-вкусни, докато замразените губят истинския си вкус.

 

Маргарин. Той се съдържа във всички видове преработени храни. А в него има хидрогенирани транспетролни мазнини – нещо, което е добре да избягваш на всяка цена, ако държиш поне малко на здравето си. Противно на общоприетото схващане, маслото и наситените мазнини като цяло са здравословни, особено когато са с животински произход от свободно гледани животни, хранени с трева. Но няма как да знаеш дали това е така, или не. И ако предпочиташ да не консумираш животински мазнини, придържай се към студено пресованото кокосово масло или зехтина, а не към маргарина.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Грозния
преди 8 години

Браво, много хубава статия :) !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия