Какво да правиш, за да бъдеш здрав/а [част втора]

2015-12-03 18:00:00
Какво да правиш, за да бъдеш здрав/а [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

За да бъдеш в добра форма и да се чувстваш здрав/а, трябва да спазваш някои основни правила и да имаш навици. Ето на кои навици да се научиш, за да бъдеш в перфектно физическо и психическо състояние.

 

Слагай мазните храни върху салфетка. Така ще отнемеш излишната мазнина. Тя ще попие в хартията, без да променя вкусовите качества на храната. А ти ще погълнеш по-малко излишни калории.

 

Направи си план за следващия ден. По този начин на сутринта вече ще имаш ясна програма, няма да губиш време в уговаряне и освен това ще избегнеш риска от неприятен пропуск на нещо важно.

 

Грижи се за стъпалата си. Те поддържат тежестта на тялото ти, а с годините стават податливи към различни травми или инфекции. Всеки ден прави едно  лесно упражнение за стъпалата. Седни и в продължение на 30 секунди върти стъпалата си по посока на часовниковата стрелка, без да отделяш пръстите от пода. Следващите 30 секунди смени посоката. Това укрепва глезените и стимулира кръвообращението в тази част от тялото.

 

 

Хидратирай ръцете си. Освен това е важно кремът, който използваш да има и слънцезащитен фактор в месеците, когато навън грее силно слънце. Иначе рискуваш доста рано да състариш кожата на ръцете си. Всъщност хидратацията е важна не само за ръцете, но и за цялото тяло, както отвън, така и отвътре. На ден трябва да изпиваш горе-долу по осем чаши вода. И това е минималното количество. Необходимо е не само за правилното функциониране на организма, но и за свежестта и еластичността на кожата.

 

Релаксирай. Вечер, когато се прибереш от изморителни ден, легни за няколко минути и отпусни тялото си. Първо пръстите на краката, после прасците, бедрата и така до върха на главата. След това направи пак същото, но обратно. Всичко трябва да идва от мозъка. Успееш ли да се предразположиш – ще изпиташ голяма релаксация.

 

Бъди настроен/а позитивно. Каквото и да се е случило през деня, трябва да си легнеш с позитивна мисъл. Спомни си за нещо хубаво, което ти се е случило  наскоро или се сети за предстоящо интересно събитие. По този начин ще осигуриш на организма си един спокоен и релаксиращ сън. Ако си легнеш раздразнен/а, е напълно възможно да спиш неспокойно и да се събудите уморен/а.

 

Ако не спортуваш, поне прави гимнастика. Може да не си голям привърженик на спорта, но 60 секунди на ден са напълно достатъчни, за да влезеш във форма. Трябва да ги отделите обаче за активно упражнение, което раздвижва комплексно цялото тяло.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия