Как да заспиш без проблем

2015-11-06 16:58:00
Как да заспиш без проблем
Снимка: freedigitalphotos.net

Климатичните промени при смяната на сезоните често кара много хора дълго да се въртят а леглото и да не могат да заспят, дори когато са много изморени. За жалост не винаги можеш да си лягаш по едно и също време, така че да спазваш режим, а според лекарите именно това е най-ефикасният начин за бързо и лесно заспиване. Има обаче действия, чието изпълнение помага да заспиш бързо. Ето кои са те.

 

Дишане. Всякакви дихателни упражнения действат успокояващо и пречистват мозъка. Обикновено те идват от йогата. Не е задължително специално обучение, опитай най-простото – дълбоко вдишване, задържане на дъха за няколко секунди и бавно издишване. Когато контролираш дишането си, мозъкът не мисли за нищо друго, а белите дробове и кръвта се изпълват с кислород далеч по-добре. Така се успокояваш и заспиваш.

 

Успокояващи билки. Ако изпиеш чаша чай от мента или маточината половин час преди сън, тя ще ти помогне по-бързо да се успокоиш и да заспиш. Настойка от липа пък предпазва мозъка от кислороден глад. Но ако си ядосан/а непосредствено преди да си легнеш, капни 10-15 капки валерианова тинктура в половин чашка вода и я изпий.

 

 

Вземи гореща вана или душ. Душът, дори да е горещ, ободрява, а ваната - отпуска. Добре е обаче да си я подариш поне час преди сън. Така кръвоносните съдове ще успеят да се върнат в нормално състояние и организмът окончателно ще се отпусне.

 

Хапни си. Доста често ти се случва, лягайки си червата ти да започнат да къркорят, нали? Въпреки че не е хубаво да ядеш преди лягане, час и половина преди сън е напълно позволено да си хапнеш. Консумирай обаче лека храна - сирене, парче месо, салата.

 

Записвай тревогите си. Може да ти се струва странно и старомодно, но това е доста ефикасен начин да намалиш яда си. За да не те измъчват неприятни мисли в леглото, излей ги на лист. Отбележи си всичко, което трябва да направиш на следващия дан, и това, което на си успял/а да приключиш праз изминалия.  Най-важното е мъката да не те придружава в леглото, иначе няма да успееш да заспиш скоро и на следващия ден ще бъдеш доста изморен/а.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия