Какво трябва да знаеш за апендицита

2015-11-18 14:56:00
Какво трябва да знаеш за апендицита
Снимка: freedigitalphotos.net

Първо да изясним какво е апендикс. Апендиксът е придатък на сляпото черво с несъвсем изяснена засега функция в организма. Доста често се възпалява и става опасен, затова се налага да бъде отстранен. Ето какви са симптомите, как се поставя диагнозата и до какви усложнения е възможно да се стигне.

 

Като за начало трябва да знаеш, че причинителите на възпалението, наречено апендицит, са бактерии, които проникват през стената на апендикса. Това може да се случи на всяка възраст.

 

Какви са симптомите? Няма предварителнi сигнали, които да дават индикация за наближаваща криза, освен тежест и болки в корема от време на време. Когато кризата настъпи, болката се появява вдясно от пъпа и е много силна. Възможно е междувременно да се появят и чревни спазми, които да те накарат да мислиш, че проблемът идва от храносмилането. Когато си в изправено положение болката се засилва и се разпростира по гърба. Други симптоми, макар и да се появяват при този проблем рядко, са висока температура и евентуално повръщане.

 

Как се поставя диагнозата? Лекарят може да установи апендицита чрез най-обикновен клиничен преглед, като натисне определена точка в корема. При бебетата и малките деца, при много възрастните хора и при бременните жени обаче диагностицирането е по-трудно. Подвеждащото е, че симптомите на апендицита са сходни с тези при възпаление на жлъчния мехур, при бъбречна криза, както и при някои гинекологични проблеми (извънматочна бременност, киста на яйчника и др.). Диагнозата трябва да се постави бързо, особено ако наистина става дума за апендицит. Затова се прибягва до кръвни изследвания на левкоцитите.

 

 

Как се отстранява? За жалост операцията е единствения начин на лечение. Решението за операция идва веднага след диагностицирането на апендицита. Тя се извършва веднага или се изчаква кратко, ако пациентът скоро се е хранил, за да може да се приложи пълната упойка. След операцията дейността на храносмилателния тракт се нормализира до 48 часа. Състоянието на пациента се нормализира до  48 часа и оперираният може да стане още на следващия ден. Първото раздвижване е много болезнено.

 

Трябва да знаеш, че съществува риск от перитонит. Ако апендиксът не бъде премахнат навреме поради неправилна диагноза или защото болният не е успял да потърси лекарска помощ, бактериалната инфекция може да причини абсцес на перитонеума (ципата, която покрива стените на коремната кухина и обвива вътрешните органи). При перфорация на тази ципа се стига до перитонит, а гнойта прониква в корема. Симптомите са висока температура, повръщане, втвърден корем, силни болки, учестен пулс. Перфорацията може да стане и в други части на тялото – дебелото черво, пикочния мехур, белия дроб. При всички тези случаи се налага спешна хоспитализация. Понякога перитонитът се получава при перфорация на язва на стомаха или на дванадесетопръстника, както и от гинекологичен проблем. В този случай е задължителна операция, иначе изходът е фатален. Тя е малко по-сложна, но ако всичко е наред, пациентът ще се възстанови, макар и бавно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия