Какво не знаеш за месечния си цикъл [част първа]

2015-11-01 10:48:00
Какво не знаеш за месечния си цикъл [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Много жени смятат, че цикъла се състои само в онези 7 дни, през които имат кръвотечение. Това обаче не е така, в него се съдържат и много други компоненти като овулацията например. Ето още какво не знаеш за месечния цикъл.

 

Дължината му варира в различните месеци. Обикновено средната дължина на менструалния цикъл е 28 дни, но е нормално тя да варира между 21 и 35 дни. Първата фаза на цикъла, която е от деня на появата на менструалната кръв до овулацията, е фазата, при която се наблюдават най-много вариации при различните жени. Втората фаза, която трае от настъпване на овулацията go деня преди появата на следващото менструално течение, е  по-непроменлива и за повечето жени тя продължава 14 дни. Нормално е месечният ти цикъл да не е съвсем еднакъв всеки път. Върху него непрекъснато оказват влияние множество фактори, сред които най-важни са стресът и начинът на хранене.

 

 

Усеща ли се, когато си в овулация? Овулацията обикновено трае 1-2 дни и може да бъде усетена  преди и по време на появата ѝ чрез увеличена чувствителност на гърдите, повишаване на телесната температура, както и в засилена вагинална секреция . Някои жени не могат да разберат кога точно са в овулация, но дурги при други усещат промените в тялото си, тъй като са по-осезаеми. Всичко при всеки е строго индивидуално. При отделянето на зрялата яйцеклетка, фоликулът се разкъсва и се освобождава течност ниско в коремната област - това може да бъде неприятно за някои от дамите. Има жени, които дори усещат веднъж дискомфорта при овулация от дясната страна, а на следващия цикъл - от лявата, тъй като яйчниците обикновено се редуват в произвеждането на зрели яйцеклетки.

 

Къде се усещат менструалните болки? Понякога неприятни спазми, причинени от менструалния цикъл се усещат в долната част на гърба и/или в горната част на краката. Но почти винаги болки съществуват в долната коремна част.

 

Сексът облекчава ли болките? Много жени казват, че секса по време на цикъл ги успокоява и ги кара да се чувстват по-добре. Други пък отричат, тъй като оргазмите предизвикват контракции в гладката мускулатура на вагината и матката, които по време на цикъл може да не са приятни за някои жени. При докосване на шийката на матката, което понякога се случва по време на секс, може също да се предизвикат и спазми на матката.  Тук отново е индивидуално.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия