Естествените масла, с които да съживиш косата си [част първа]

2015-11-05 16:05:00
Естествените масла, с които да съживиш косата си [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Естествените масла са изключително полезни за косата ти. Те се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията. Маслата подхранват, ускоряват клетъчната обмяна, подобряват хидратирането и спомагат за образуването на колаген. Освен това се абсорбират добре от кожата и косата, като й придават мекота, гладкост и здрав вид. Всички съставки на маслата се усвояват от кожата, за разлика от тези на готовите козметични продукти. Натуралните растителни масла могат да се използват за масаж на лице, деколте, шия и тяло. Най-добре е да се нанасят преди крема за лице или тяло за максимално подхранване на кожата. Могат да се използват за приготвяне на козметични маски или като добавка към готови козметични продукти. Растителните масла са два вида – етерични и основни. Добре е да правиш разлика между тях. Основните могат да се използват в чист вид и стават и за ядене. Етеричните са известни като ароматерапевтични и са концентрирани ароматни вещества. Ние ще ти дадем съвети какви масла да използваш, как да ги нанасяш и как те ще повлияят на кожата ти.

 

 

Маслиново масло. То е било известно още от древността и е използвано основно за храна. Съдържа различни разтворими витамини и екстракти. Обикновено, за да стане годно за козметични процедури трябва да се обезкисли и пречисти. Функцията му е да предпазва кожата от изсъхване и стареене.

 

Бадемово масло. Използва се за масаж и намира широко приложение в медицината. То е базово масло в ароматерапията, което бързо попива, успокоява, омекотява и изглажда кожата. Особено подходящо е за суха и чувствителна кожа. Помага за растежа и заздравяването на косъма.

 

Арганово масло. Едно от най-предпочитаните масла в козметиката. Богато е на витамин Е и полифеноли, които са силни антиоксиданти. Възобновява клетките на кожата и възвръща жизнеността ѝ, както и тази на ноктите и косата.

 

Масло от жожоба. Състои се от мастни киселини, свързани с всички алкохоли. Нанасяйки го върху кожата, създава невидим, устойчив и еластичен слой, който я подхранва и предпазва от неблагоприятните въздействия на околната среда. Регулира мастната секреция и подхранва кожата. Придава блясък, обем и гъвкавост на косата.

 

Масло от макадамия. Подходящо за използване преди и след слънчеви бани, както и за третиране на белези. Действа страхотно на сухи и увредени коси. Възстановява естествените мазнини на косъма и оставя косата мека, без да я омазнява. Предпазва косата от високите температури на пресата и сешоа

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия