Най-често задаваните въпроси, свързани с тестовете за бременност

2015-10-19 14:31:00
Най-често задаваните въпроси, свързани с тестовете за бременност
Снимка: iStock

Сигурно няма момчета и момичета, които да не знаят какво показват двете чертички на теста за бременност - „Ако е с една черта, тестът е валиден, а Жоро е невинен. Ако е с две черти, значи бременна си ти!". И все пак има доста въпроси, свързани с тестовете за бременност, които вълнуват представителките на нежния пол. Виж отговорите на най-често задаваните:

 

Как изглежда положителният резултат?

 

Всеки тест за бременност върви в комплект с инструкции, които задължително трябва да прочетеш. Обикновено повечето тестове имат две прозорчета, като едното показва контролна линия, която се появява винаги, а втората се появява само ако си бременна. Всяка втора линия, без значение дали е силно наситена или не, показва, че тестът е положителен.

 

 

Кога мога да си направя тест?

 

Най-чувствителният тест за бременност може да ти покаже точен резултат 7 дни след овулацията. Първо яйцеклетката трябва да се прикрепи, за да започне да произвежда hCG, а това става между 6-я и 12-я ден след овулацията. Затова е препоръчително да мината 12-14 дни след овулацията, преди да си направиш тест. Но дори тогава е възможно тестът да е отрицателен, а ти да си бременна, затова ако можеш изчакай малко повече време.

 

Колко време е нужно да изчакам, преди да се отчете резултатът от теста?

 

Положителният резултат може да бъде видян до 40 секунди.

 

Има ли вероятност да се получи грешен положителен резултат?

 

Да, това е възможно, защото някои лекарства с hCG и някои определени медицински състояния могат да причинят появата на положителен резултат, а всъщност жената да не е бременна.

 

Възможно ли е да съм бременна, а тестът да показва отрицателен резултат?

 

Да, това също е възможно. Повечето представителки на нежния пол виждат две чертички, когато менструацията им е закъсняла с няколко дни, но това не се случва при всички. Има фактори, които могат да доведат до фалшив отрицателен резултат като използване на разредена урина, неточност при изпълнението на теста, прекалено ранно тестване и ако тестът не е съхраняван правилно.

 

Кога през деня е добре да си направя теста?

 

Тестовете за бременност засичат нивата на hCG, а разредената урина може да доведе до появата на грешен резултат. Затова е препоръчително тестът да се прави рано сутрин, защото първата сутрешна урина е с най-концентрирано hCG.

 

Колко точни са тестовете за бременност в първия ден на закъснението?

 

Ако тестът е с висока чувствителност, той дава 90% точност. Една седмица по-късно резултатът ще е с точност 97%.

 

Какво означава появата на втора бледа чертичка?

 

Ако тестът е направен и се появи втора черта в минутния лимит, без значение с каква наситеност е тя, то той е положителен.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия