Бяло течение и бактериална вагиноза

2015-10-24 16:43:00
Бяло течение и бактериална вагиноза
Снимка: freedigitalphotos.net

Обикновено влагалището на всяка жена е леко влажно поради биологична защита срещу микроби. Но когато то стане прекалено влажно и започне да тече секрет от него, това вече е знак, че жената има бяло течение. Ще те запознаем какви са симптомите му и причината за появата му.

 

Бялото течение е доста често срещано при жените. Обикновено се появява, когато жената е имала досег с повече партньори, както и при посещение на басейни или море. Не е изключено да се появи и по вътрешни за организма причини, които нарушават баланса на влагалището. Доста често бялото течение е причинено от бактериална вагиноза. Бялото течение понякога е първият симптом на заболяването.

 

 

Бактериалната вагиноза е инфекция, която възниква при промяна на  средата на вагината под влияние на вътрешни фактори. Представлява възпаление на лигавицата на влагалището, предизвекана от анаеробни бактерии. Обикновено те се съдържат във влагалището, проблемът възниква, когато се увеличи количеството им. По този начин се блокира развитие на полезните млечнокисели бактерии, определящи киселинното pH. Поради тази причина започва да тече секрет от влагалището. Цветът на секрета е млечно-белезникав или сивкав, а той е плътен и понякога пенест. Възможно е секретът от влагалището да бъде придружен от неприятна миризма, която се обостря след секс и менструация. Може също така да се появи сърбеж или парене.  Причините за развитие на бактериална вагиноза могат да бъдат следните.

 

Честа смяна на сексуалните партньори. Най-безопасно е, когато си лягаш с някого да знаеш, че той е здрав и няма опасност да ти предаде някоя инфекция.

 

Прекалено използване на интимни гелове. Да, по-добре да използваш интимни гелове, отколкото обикновен сапун, но най-добре изплаквай гениталиите си единствено с вода, тъй като така премахваш млечнокиселите бактерии, които те предпазват от инфекции. По този начин вместо да засилиш защитата от бактерии, ти я намаляваш.

 

Вътрематочна спирала, използвана като контрацептив. Това е чуждо тяло в организма ти, което може да внесе микроби (колкото и стерилна да бъде) и по този начин да предизвика появата на бактериална вагиноза/бяло течение.

 

Почти невъзможно е бактериана вагиноза да бъде развита от момиче, което никога не е имало сексуален контакт.

 

Когато бременна жена развие бактериална вагиноза е възможно да роди преждевременно. Затова при бременните (и не само) е от изключителна важност да се даде диагноза, за да може да се реагира. Много внимавай какви медикаменти предприемаш, те трябва да са по лекарско предписание.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия