Полезните свойства на тиквата

2015-10-07 14:39:00
Полезните свойства на тиквата
Снимка: iStock

Добре познатата ни тиква се отглежда от повече от три хиляди години. Още в Древна Гърция тя се е използвала като съд за пиене, като за целта се е издълбавала и изчиствала. В Китай преди години хората издълбавали тиквите, пълнели ги с монети и ги поставяли в предната част на дома, за да привличат богатството. Друга традиция в Китай, свързана с тиквите, е тяхното подаряване на младоженци като пожелание за плодовитост.

 

В Тайланд и Камбоджа тиквите пък били използвани за прогонване на злите духове, както и за лечение на безплодие. В САЩ и Западна Европа тиквата е основен атрибут за празника Хелоуин.

 

Нейните лечебни свойства са известни и затова тиквата са отглежда навсякъде и на големи площи. През вековете хората са я използвали в алтернативната медицина за лечение на различни заболявания.

 

Тиквата съдържа в себе си всички витамини от групите В, С, Е, РР и T и води до ускоряване на метаболизма. В нея има и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта. Тиквата е богат източник и на витамин А, който действа като антиоксидант и предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. В нея има още желязо, калций, калий, натрий, кобалт и магнезий.

 

 

Тиквата е изключително нискокалорична и затова може да бъде част от всяка диета. Тя се усвоява лесно и това я прави подходяща за консумация от всекиго.

 

При какви здравословни проблеми е полезна тиквата?

 

Против чревни паразити – нейните семки имат противопаразитно действие и са ефикасни при глисти.

 

Против натрупване на излишни килограми – както вече споменахме, тя е нискокалорична и може да се консумира спокойно. Тиквата потиска апетита, ускорява метаболизма и спомага за изхвърляне на шлаките от стомашно-чревния тракт.

 

При стомашни проблеми – тиквата е подходяща за консумация от хората, които имат язва на стомаха, дванадесетопръстника, колит или гастрит. Препоръчително е да се приема варена, а не печена. В тиквата има витамин Т, който помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването. Тя има разхлабително действие и се препоръчва при запек.

 

При кожни заболявания – семките на тиквата оказват благоприятно влияние на кожата и се борят ефикасно с пърхот и себорея, благодарение на високото си съдържание на цинк. Редовната консумация на тиквени семки пък предпазва лицето от появата на пъпки.

 

При заболявания на очите – специалистите препоръчват хората с очни заболявания да консумират редовно тиква. Тя съдържа в себе си пет пъти повече бетакаротин от морковите и затова е подходяща за хора със зрителни увреждания и такива, които работят по цял ден пред компютър. Тиквата също така предпазва от кокоша слепота.

 

При диабет – тиквата снабдява организма с ценни фибри, витамини, въглехидрати и минерали. Тя поддържа стабилни нивата на кръвната захар и затова е препоръчително да се консумира от диабетно болни. Също така в тиквата има микроелементи, които повишават нивата на бета-клетките в кръвта, които са отговорни за производството на инсулин.

 

При болна простата – представителите на силния пол, които имат възпаление на простатата, трябва да пият по една чаша тиквен сок дневно в продължение на три седмици.

 

За подсилване на либидото – в тиквата има големи количества витамин Е, който стимулира функцията на половите жлези и предпазва организма от стареене. Също така е доказано, че тиквените семки действат като афродизиак.

 

При болни бъбреци – тиквата е изключително подходяща за профилактика на пикочните заболявания. Също така тя извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, се препоръчва четири пъти в годината да правят по един триседмичен лечебен курс със сок от тиква, който да се приема всяка сутрин по една чаша.

 

За по-стабилна нервна система – в тиквата има вещества, които подобряват работата на нервната система. Тя съдържа големи количества витамин В, който има успокояващо действие. Хората, страдащи от безсъние, трябва да приемат по половин чаша пресен сок от тиква вечер преди лягане.

 

При сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол – тиквата предпазва от редица заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, благодарение на високото съдържание на калий. В семките пък има вещества, от които се произвеждат лекарства за сваляне на холестерола. Високото съдържание на желязо в тиквата помага при анемия, а витамин С е отговорно за сваляне на високото кръвно налягане.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия