Как да се справиш с махмурлука

2015-10-03 16:58:00
Как да се справиш с махмурлука
Снимка: freedigitalphotos.net

Без съмнение махмурлукът на сутринта е едно от най-тежките последствия от прекаляването с алкохола. Винаги след тежка вечер с приятели си казваш, че повече няма да пиеш, но когато ти мине отново го правиш. Ще ти покажем няколко начина да се справиш по-безболезнено с въртенето на главата, причинено от алкохола.

 

Вземи аналгин. Острата болка в главата може да се облекчи с един аналгин. Не очаквай чудеса, главата ти ще продължи да се върти още известно време, но няма да е толкова болезнено.

 

 

Пий течности. Алкохолът е диуретик, което означава, че дехидратира. Дехидратацията прави болката в главата още по-непоносима. Затова пий колкото можеш повече вода. На всички ни е известно, че не можеш да поемеш нищо, тъй като ти се гади, но ако не се хидратираш възможно най-бързо след запой, само ще забавиш възстановяването си. Преди да си легнеш се снабди с чаша вода до леглото, за да може да пиеш през нощта.  На сутринта е добре да изпиеш чаша портокалов сок. Той съдържа витамини и минерали, които ще те освежат. Отделно съдържанието му на захар и фруктоза ще ти дадат енергия и ще подобрят функцията на черния дроб. Избягвай да пиеш кафе, то ще те дехидратира допълнително, а това е последното, което ти трябва в момента. Кофеинът стеснява кръвоносните съдове и по този начин главоболието ти ще се увеличи.

 

Яж. Напълно нормално е да нямаш желание да погълнеш нищо, но храната ще пребори махмурлука. Консумирай яйца, но не богати на мазнина. Те ще ти помогнат да изчистиш токсините от алкохола. Ако яйцата са прекалено тежки за стомаха ти, приготви си зърнена закуска/бисквити с прясно мляко и задължително яж плодове и зеленчуци, както и храни богати на калий.

 

Мента. Не, не напитката, а листа от мента. Сложи два ментови листа във вряща вода и след това я остави да се охлади. По желание добави една чаена лъжичка мед, той премахва главоболието по-бързо. Тази напитка ще помогне за рехидратацията.

 

Ето и няколко съвета как да избегнеш махмурлука: пий бавно – по този начин даваш възможност на организма ти да асимилира какво приема, смесвай алкохола с натурален сок или вода, така редуцираш количеството алкохол. Също така избягвай да пушиш докато пиеш, никотинът засилва неприятното усещане от алкохола на следващата сутрин. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия