Храните, които повишават апетита ни

2015-09-23 13:04:00
Храните, които повишават апетита ни
Снимка: iStock

Забелязал ли си, че има храни, които подсилват чувството ти за глад 1-2 часа, след като си ги консумирал? Това зависи от тяхното гликемично ниво – колкото по-високо е то, толкова по-бързо човек огладнява.

 

Кои са храните и напитките, които те карат да се чувстваш още по-гладен?

 

Плодови сокове – фрешовете не са в състояние да притъпят апетита ти. Ако искаш да си спестиш някое междинно хапване, по-добре пий компот или фреш с парченца плодове. След като бъде изстискан един плод или зеленчук, в сока остава само захарта и това е причината да сме гладни само час по-късно.

 

 

Бял хляб – обожаваш да закусваш филийки хляб, намазани със сладко или течен шоколад? И въпреки вкусната закуска час по-късно изпитваш глад. Причината за това е високото гликемично ниво в рафинираното брашно. Затова е хубаво да закусваш с пълнозърнест хляб, който ще ти даде нужната енергия, докато дойде време за обяд.

 

Суши – доста хора решават да ядат суши, защото си мислят, че е здравословно и нискокалорично. Всъщност, най-добре е да заложиш на супа Мисо или сашими, така хем ще доставиш всичко необходимо на организма си, хем ще се заситиш за достатъчно дълго време.

 

Картофи – те са с доста високо гликемично ниво – около 70%. Без значение по какъв начин са приготвени, те не се храна, която осигурява нужните хранителни стойности, които ни засищат.

 

Алкохол – той понижава нивото на гликоген и повишава глюкозата, което ни кара да се чувстваме гладни. Затова доста хора си мезят, докато пият.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия