Какво трябва да знаеш за дезодорантите

2015-10-03 12:03:00
Какво трябва да знаеш за дезодорантите
Снимка: freedigitalphotos.net

Изпотяването и неприятната миризма, особено в топлото време, това са неща, които не радват никого. Понякога обаче се случва от прекалено старание не да премахнеш проблема, а да го задълбочиш още повече. Ето какво трябва да знаеш и да правиш, когато решиш да използваш дезодорант.

 

Изпотяването е естествена реакция на тялото ти и чрез нея то поддържа две важни функции: премахва ненужните вещества в организма и поддържа телесната температура до 37 градуса. Потта по правило няма аромат, но когато влезе в контакт с въздуха, променя бактериалната флора и онзи неприятен мирис, който всички познаваме се появява.

 

 

Всички съвременни дезодоранти имат някаква допълнителна функция: те не са просто за ароматизиране, а имат и антибактериални съставки или такива срещу изпотяване. Най-често използвани са тези, които намаляват лошата миризма на тялото. Те обикновено имат бактерицидно действие в съчетание с ефект, който буквално "улавя" мириса. Най-често са с формули на водна или млечна основа, не съдържат алкохол и дразнители и са подходящи за всички типове кожа. Антиперспирантите (дезодорантите срещу изпотяване) са обикновено под формата на ролон или спрей и имат действие, което ограничава разпространението на потта. Те са подходящи за активно спортуващите или за тези, които страдат от обилно изпотяване. Най-новите разработки са с формули, които предпазват от бели петна по дрехите и в областта на подмишниците.

 

Какъв да избереш? Винаги, когато избираш дезодорант се влияеш от миризмата му. Ароматът на дезодоранта не е основното и най-важно. Целта му е да те предпазва от изпотяване или да има бактерицидно действие. Иначе избери такъв дезодорант, който поддържа уханието на парфюма ти. А ако искаш само да ароматизираш тялото, най-добре избери лосион, който освен всичко друго, хидратира кожата.

 

С алкохол или не? Най-добри са дезодорантите, които не съдържат алкохол или имат много малък процент. Това с най-голяма сила важи за летните месеци. Причината е, че в топлото време високите температури предизвикват по-обилно потене. В такава ситуация, когато се смеси с дезодорант, съдържащ алкохол, е напълно възможно да се получи раздразнение на кожата, като това не зависи от нейния тип. Дори най-стабилната става уязвима. Също така внимавай да не избереш дезодорант, който оставя бели петна по дрехите. Носи такива, които са направени от памук и лен, те по-рядко предизвикват изпотяване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия