Причините, поради които се чувстваш изтощен/а [част втора]

2015-08-31 19:01:00
Причините, поради които се чувстваш изтощен/а [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

На всеки се е случвало да се чувства изтощен и изморен след тежък ден или няколко дни без качествен сън. Но случвало ли ти се е да имаш периоди, в които не се натоварваш особено, а просто нямаш сила. Енергията ти е нулева, чувстваш страшна умора и нямаш никакви сили. Затова има причини, които могат да те карат да се чувстваш така. Кои са те?

 

Перфекционизъм. Има хора, които просто са перфекционисти. Те искат всичко да е идеално, да е винаги изрядно и да върви по план. Проблемът е, че тези хора често страдат, тъй като никога нищо не може да е перфектно. Поставяш си цели, бориш се за тях, но винаги има препятствия и проблеми, които те спъват. Така ставаш вечно недоволен от себе си и в старанието си се оказва, че нито си щастлив/а, нито имаш енергия за още приключения. Затова си поставяй по-малки и достижими цели, които да те удовлетворяват.

 

 

Ядеш некачествена храна. Има моменти, в които умираш за дюнер, пица или хамбургер. Не искаш и да вкусиш друга храна. Нормално е да имаш такива дни, в които да си позволяваш по нещо калорично и вредно. Проблемът е ако храненето през цялото време ти е такова. Ако искаш да имаш енергия през целия ден, трябва да хапваш пълнозърнести продукти и белтъчини на всяко хранене. Не пропускай рибата, ориза, картофите и салатките.

 

Невъзможността да кажеш „НЕ“. Има хора, които не могат да отказват. Всъщност повечето хора не умеят да се пестят, особено когато приятел ги помоли за нещо. В един момент се оказва, че ти поставяш своите нужди на по-заден план, за да помогнеш на други хора. Така се изтощаваш, защото не осъзнаваш как се претоварваш. Не бива да отказваш помощ на приятел в беда, но няма как да угодиш на всички или да излезеш в събота вечер, когато си прекарал/а кошмарна седмица и искаш просто да се наспиш.

 

Пиеш твърде много кафе. Ефектът на кофеина трае няколко часа и сутрин кафето е нещо нормално и много приятно. Но не е добра идея да го пиеш късно следобед или вечер. Дори да си навън с приятели и да ти се доспи, не си поръчвай кафе. Това е грешка, която ще коства нормалния ти сън. Ако не се наспиш нормално през нощта, няма как да се чувстваш добре на сутринта. 

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия