Да преборим пролетната умора със спорт

2015-03-23 15:41:00
Да преборим пролетната умора със спорт
Снимка: freedigitalphotos.net

Дойде пролетта, а с нея и топлото време. Вече нямаш оправдания, с които да се успокояваш, че не правиш нищо за тялото си, а само се угояваш с вкусни и вредни храни. Проблемът е, че при много хора се наблюдава „пролетна умора“. Това е усещането за отпадналост и сънливост, което ни завладява в началото на пролетта. Организмът все още не се е адаптирал към промяната в климатичните условия. Време е да пребориш пролетната умора със спорт.

 

Малко по малко и напред! Време е да се събудиш от зимната летаргия и да си дадеш шанс за възстановяване. Със сигурност си качил/а няколко килограма или поне се чувстваш по-отпуснат/а, защото зимата си мързелувал/а. Излез и потичай. Времето вече не е мразовито и можеш да потичаш сутрин или вечер в парка. Използвай по-топлата част от деня, когато слънцето зарежда с енергия и само приветства да излезеш навън. Вместо да пиеш бири с приятели, направи нещо здравословно – две обиколки на парка.

 

Танци, танци и пак танци. Фитнесът не е за всеки, а и някои хора просто го намират за скучен. Време е да се отпуснеш и да научиш някои нови стъпки, които ще са ти от полза, когато искаш да се вихриш лятото по дискотеките. Ако се чувстваш схванат/а и губиш пластичността си, време е за малко танци. Запиши се на нещо, което харесваш, дори на приятелите ти да им се струва глупаво. След време, ще дойдат на твоя изява и ще останат очаровани от това какво си научил/а.

 

Свежа храна. Забрави за тежките храни, които ти носят ненужни калории. Ограничи и въглехидратите, които те правят ленив/а и ти се доспива. Време е да избереш свежите салатки, които да си приготвяш. Дори настъргани морков и зеле са много по-добра идея, отколкото мазните пържени картофи. Хапвай повече белтъчини, които ще ти носят енергия и няма да ти докарват сънливост. Започни и курс от мултивитамини, за да се предпазиш от настинки.

 

Кръгови тренировки. Ако все пак нямаш против да се занимаваш с гирички и фитнес, това е твоята тренировка. Имай предвид, че ако не си тренирал/а дори няколко месеца, трябва да позволиш на тялото да свикне отново. Затова прави по-леки тренировки, като се придържаш към кръговите. Те дават тонус и не изморяват прекалено много. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия