Причините, поради които се чувстваш изтощен/а [част първа]

2015-08-30 15:01:00
Причините, поради които се чувстваш изтощен/а [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

На всеки се е случвало да се чувства изтощен и изморен след тежък ден или няколко дни без качествен сън. Но случвало ли ти се е да имаш периоди, в които не се натоварваш особено, а просто нямаш сила. Енергията ти е нулева, чувстваш страшна умора и нямаш никакви сили. Затова има причини, които могат да те карат да се чувстваш така. Кои са те?

 

Пропускаш тренировка, защото си изтощен/а. Когато нямаш никаква сила, логично е да не искаш да ходиш на тренировка. Проблемът е, че това не е правилното решение. Когато усещаш, че енергията ти не е много, направи една по-лека тренировка от обичайната. Не се съсипвай със силно натоварване, а просто се раздвижи. Дори да направиш само 30 минути тренировка, вместо обичайният час, не се отказвай от нея. Така ще енергизираш тялото, ще се почувстваш много по-добре и ще имаш по-качествен сън.

 

Не пиеш достатъчно вода. Знаеш ли какво количество вода изпиваш на ден? Някои хора изобщо не мерят колко вода пият, други пък си признават, че не могат да пият много вода. Трябва да знаеш, че дори само 2% дехидратация на тялото води до силен спад на енергията. Дехидратацията прави кръвта по-гъста и затруднява работата на сърцето, както и достъпа на кислород и хранителни вещества до всички органи и мускули. Увери се, че пиеш поне по 2 литра на ден. Ако извършваш физически труд, спортуваш или времето навън е много горещо, трябва да пиеш още повече вода.

 

Недостиг на желязо. Той предизвиква умора, раздразнителност, липса на съсредоточеност. Когато в тялото има недостиг на желязо, намалява и количеството кислород, което достига до мускулите и клетките. Именно затова се чувстваш изморен/а и нямаш енергия. Трябва да хапваш повече харни, които съдържат желязо, а ако имаш доказана анемия, да се подложиш на терапия, предписана от лекар. Хапвай повече месо, фъстъчено масло и яйца.

 

Пропускаш закуската. Това е изключително вреден навик, който може да ти коства много. Освен проблеми със стомаха, като гастрит и язва, закуската би трябвало да ти даде старт на деня. Хапвай овесени ядки, плодове, пълнозърнест хляб със сирене и крехко месо. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия