Съществува ли алергия към презервативи и какво да правиш, ако имаш такава

2015-08-19 15:45:00
Съществува ли алергия към презервативи и какво да правиш, ако имаш такава
Снимка: Dreamstime

Хората могат да имат най-различни алергии – от храна, от домашен прах, от козина, от цветя и т.н. Но чувал ли си за алергия от презервативи? Колкото и да е странно, наистина съществува такава, но не е често срещана.

 

Мъжете и жените, които имат непоносимост към кондомите, всъщност имат непоносимост към латекса или някоя от неговите съставки. Интересен е фактът, че алергията не се появява при първото използване на презерватива, дори не се появява известно време след това. Понякога са нужни месеци, дори години, за да се проявят оплакванията.

 

 

Симптомите могат да бъдат най-различни, като това зависи от силата на алергичната реакция. Те могат да се появят веднага след секса или през следващите два дни. Обикновено се наблюдават зачервяване на кожата, обрив, сърбеж и цялостен дискомфорт.

 

Ако имаш някой от гореизброените симптоми, не си навивай на пръста, че имаш непременно алергия към презервативите. По-скоро имаш някаква болест или инфекция, предавана по полов път. И за да не си играеш със здравето, отиди възможно по-скоро на лекар.

 

Хората, които носят ежедневно латексови ръкавици, са изложени на по-голям риск от развитие на алергия. Същото важи и за мъжете и жените, които имат всекидневен контакт с латекс – дръжки на машини, латексови ръкавици и т.н. Сред такава група хора латексовата алергия е по-често и понякога достига до цели 10%.

 

Ако след като отидеш при специалист, бъде установено, че имаш алергия към латекс, не се притеснявай, че няма как да правиш повече безопасен секс. Добрата новина е, че на пазара има презервативи, произведени от винил, които са подходящи за хора с латексова алергия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия