Най-разпространените заблуди относно презервативите

2011-12-08 02:11:00
Най-разпространените заблуди относно презервативите

Седмицата от 10 до 17 февруари бе обявена за Седмица за безопасен секс. Статистиката сочи, че 62% от младежите не използват презервативи по време на секс и оттам съответно се увеличава броят на хората, които са заразени със СПИН - ежегодно бройката нараства с 40 000 души, като от тях всеки четвърти е между 15 и 29-годишна възраст.

Повечето млади хора не ползват презервативи заради митовете, свързани с тях. Вижте кои са петте най-големи заблуди, свързани с този вид предпазни средства:

1. Може да се получи алергия към латекса - в днешно време на пазара могат да се намерят и презервативи, които не са направени от латекс. Те са също толкова здрави и няма опасност да се скъсат по време на секс. Най-надеждните презервативи са направени от полиуретан, което е разновидност на пластмасата. Те са по-скъпи, но за сметка на това са по-сигурни, като предпазват от нежелана бременност и инфекции, предавани по полов път. Възможно е да се получи алергия от най-използваните латексови презервативи, но това става изключително рядко.

2. Презервативите не са надеждни - някои младежи не ги използват, защото смятат, че се късат. Всъщност практиката показва, че те се късат рядко и само, когато са поставени неправилно. По време на секс или докато са в опаковката си, те няма как да се скъсат.

3. Презервативите не предпазват достатъчно от бременност - всъщност те предпазват от нежелано зачатие, като процентът е доста висок - 99.85%. Ако не се използва презерватив 99% е сигурно, че жената ще забременее, ако е в овулация, през останалите дни процентът е малко по-нисък, но достатъчно висок, за да стане това факт.

4. Мъжът изпитва по-голямо удоволствие от секса, когато го прави без презерватив - това може да е било истина преди години, но към днешна дата не е вярно. На пазара може да се намерят най-различни презервативи, като има и достатъчно тънки, които изобщо не се усещат и не предизвикват дискомфорт. Някои от тях даже помагат жената да получи по-голямо удоволствие от секса - например презервативите, които са оребрени.

5. Презервативите не са ефикасни срещу болести, предавани по полов път - да, той не може да предпази на 100%, но е достатъчно надежден при предотвратяването на болести като СПИН, хламидии и гонорея.

Презервативите не са скъпи и всяка себеуважаваща се двойка трябва да ги използва, за да се предпази от болести, предавани по полов път и нежелана бременност, която може да обърка живота и на двама им.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия