Защо се чувстваш ужасно, когато си на диета

2015-08-16 16:03:00
Защо се чувстваш ужасно, когато си на диета
Снимка: freedigitalphotos.net

Диетите са един от най-често употребяваните начини за отслабване. За съжаление, много момичета прибягват до отслабване чрез глад, което е неефективно, но и много вредно. Ако искаш да отслабнеш, трябва да съчетаеш хранителен режим и спорт. Тогава ще можеш да изваеш тялото си, да се чувстваш добре и да си наистина доволна от трайните си резултати. Но хранителния ти режим трябва да включва пълноценна храна, трябва да съчетава въглехидрати, протеини и мазнини. Строгите диети те карат да се чувстваш зле. Нямаш сила, изнервена си и постоянно искаш да си хапваш калорична храна. Защо си нещастна, когато си на диета?

 

Знаеш, че най-вкусните неща са забранени. Всъщност това е нещо, за което е виновен мозъкът. Знаеш, че не можеш да ядеш сладкиши или тестените неща са силно ограничени в менюто ти. Естествено, те ти липсват най-много и ти настояваш да си хапваш от всичко. Разкъсваш се между мисълта за вкусната баничка или сладкиш, но се сещаш за тялото, което мечтаеш да постигнеш.

 

Ядеш прекалено малко и нямаш сила. Гладът не носи нищо добро. Трябва да се храниш правилно и с разнообразна храна, а не да се изтощаваш от строги диети. Минималното количество храна е лоша идея, защото губиш силата си. Вероятно, качваш килограми, защото прекаляваш с яденето и не се движиш достатъчно. Изведнъж намаляваш порциите си, храниш се само с плодове и зеленчуци, не поемаш никакви белтъчини. Губиш енергия, нямаш сила, не можеш да станеш от леглото, дори ти се вие свят. Чувстваш се ужасно. Помисли си дали си заслужава това мъчение?

 

 

Не поемаш никакви въглехидрати. Друга грешка, която младите момичета правят е, че не хапват никакви въглехидрати. Спират да ядат всякакво сладко, тестено, дори отказват и нерафинирани храни, като картофи и ориз. Тялото се затруднява, изчерпва се гликогенът в мускулите. Така нямаш никакви сили и се чувстваш много тъжна.

 

Тялото е в стресов режим. До вчера тялото е имало чудесно изобилие от всякаква храна. Изведнъж се оказва, че това изобилие вече е оскъдица. Тялото се стресира, защото не знае кога ще получи пак храна.

 

Гладът те изнервя. Ако искаш да отслабнеш, не е нужно да го правиш с глад. Това е най-мъчителният и неефективен начин. Ядеш малко и рядко, тялото постоянно чувства недостиг на енергия, стомахът ти винаги е празен. Не бива да се стига до това състояние, то е вредно, освен това е изнервящо. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия