Как да се грижиш за очите си, за да се радваш на хубаво зрение дълго време

2015-08-07 17:44:00
Как да се грижиш за очите си, за да се радваш на хубаво зрение дълго време
Снимка: iStock

Хората, които работят в офис, обикновено прекарват пред компютъра минимум по 6-7 часа на ден. Когато пък си тръгнат от работа, повечето мъже и жени продължават да натоварват очите си, като гледат телевизия у дома или използват смартфона си. Постоянното вглеждане в екрана изморява очите, а фокусирането на близко разстояние при четене води до изменения в оптичната леща на окото, а оттам и до по-бавно „превключване” на окото между близко и далеч.

 

Нормално е с течение на годините зрението да отслабва и човек да има нужда да носи очила или лещи, за да вижда добре. Ако обаче от млад се грижиш правилно за очите си, може да отложиш с години слагането на очила, както и да се предпазиш от най-различни тежки очни заболявания.

 

Как да се грижиш правилно за очите си?

 

Не търкай и не натискай очите си – ако нещо ти е влязло в окото, като го търкаш, рискуваш да надраскаш повърхността на окото и да си създадеш сериозен проблем. Трябва да промиеш окото на течаща хладка вода и ако частиците останат в него, се покрива със суха марля и без да се натиска, трябва да отидеш на очен лекар, който да ти помогне.

 

 

Мигай често – честото мигане действа като „чистачки” – клепачите минават и отмиват всички полепнали по окото замърсявания и го държат влажно. Очите са много чувствителни на замърсяване и затова трябва постоянно да са овлажнени, за да могат да премахнат попадналите там прах и малки частици.

 

Нека предметите, които гледаш, да са точно пред очите ти – това се отнася както за монитора, така и за други предмети, в които се взираш по-дълго време. Ако мониторът ти не е точно пред теб, рискуваш освен да повредиш зрението си, да си създадеш и проблеми с врата.

 

Не пренебрегвай лекарските прегледи - хубаво е да отидеш на преглед, ако имаш петна в зрителното поле, размазани контури, трудно виждаш детайлите на предметите и понякога виждаш странни неща, които преминават пред очите ти. Паренето, тежест и често зачервените очи също са причина да отидеш на лекар.

 

Не прекалявай с гледането в монитора/книга – хубаво е от време на време да гледаш надалеч, за да сменяш концентрацията си. Научи се през определен период от време да гледаш през прозореца в продължение на няколко минути, за да може очите ти да си починат хубаво.

 

Махай си грима – представителките на нежния пол задължително трябва да отстраняват грима си преди лягане, защото той запушва порите на кожата на клепачите, изтънява миглите и води до задържане на замърсявания близо до окото.

 

Прави упражнения за очите – има най-различни упражнения, които ще ти бъдат от полза. Ние ще ти предложим следното – плавно движи очите си нагоре, надолу, в едната и в другата страна, нека движенията са кръгообразни, като след всяка серия движения може да затваряш очите са в продължение на 2-3 секунди. Хубаво е да правиш това упражнение сутрин, след като се събудиш и всеки път, когато усетиш напрежение в очите.

 

Грижи се за очите си, когато са уморени – ако усетиш умора в очите си, затвори ги за няколко минути. Може да си сложиш и тампон с хладка отвара от жълт кантарион, лайка или кръвен здравец. Те могат да бъдат както хладки, така и леко топли. Тези компреси водят до отпускане на умората н очите, укрепване на околоочните мускули и нормализиране на кръвообращението.

 

Носи качествени слънчеви очила – колкото и да те изкушават цените на евтините слънчеви очила, по-добре не рискувай, отдели си някаква сума пари и си купи нещо качествено. Качествените очила трябва да отразяват 99-100% от UVA и UVB лъчите с дължина на вълната до 400 nm. Най-важна е защита от UV лъчите, така че не я пренебрегвай.

 

Не чети на слаба светлина – четенето на слаба светлина води до бързо уморяване на очите, а този вреден навик с годините води до прогресивно намаляване на зрението. Затова, когато четеш, правиш го на хубава дневна светлина или в добре осветено помещение.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия