Кои храни са полезни за очите

2014-10-02 11:35:00
Кои храни са полезни за очите
Снимка: freedigitalphotos.net

Имате ли добро зрение? Носите ли очила? Преуморявате ли очите си? Факт е, че модерният начин на живот ни вреди. Прекарваме часове наред пред компютъра, изгърбени, с неправилна стойка, втренчени в монитора. Понякога дори да нямате проблеми със зрението, те се появяват в следствие на преумора или прекомерно стоене на компютъра без специални очила. За да се погрижите за здравето на очите си, освен да си давате почивки от монитора, трябва и да се храните правилно. Кои храни са полезни за очите?

 

Спанак и къдраво зеле. Антиоксидантите предпазват очите от вредата на слънчевите лъчи, цигарения дим и мръсния въздух. Тези зелени зеленчуци са пълни с лутеин. Хапвайте спанак и зеле поне два пъти седмично и можете да предпазите очите си от влошаване на зрението с годините. Също така полезни са броколите, кивито и бялото грозде.

 

Грейпфрут, ягоди и брюкселско зеле. Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти. Той не се синтезира в организма, затова трябва да си го набавяме ежедневно чрез храната. Ягодите, грейпфрута и брюкселското зеле са едни от най-големите източници на витамин С. Ако ядете дневно по половин грейпфрут и купичка ягоди, значи сте набавили дневната си доза. Папаята, портокалите и зелените чушки също са отлични източници на полезния витамин. Ако не можете да изяждате такова количество плодове и не са ви вкусни, можете да пиете чай от шипки. Шипките съдържат повече витамин С от ягодите и лимоните.

 

Семена, ядки и кълнове. Витамин С е незаменим, но той върви ръка за ръка с витамин Е. Повечето хора са на ясно, че трябва да приемат повече витамин С, но пропускат Е, защото не е толкова популярен. Хапвайте семена, ядки и кълнове, защото те са пълни с витамин Е. Използвайте ленено масло, с което да подправяте храната си, можете да го добавяте към салати. Не пропускайте бадемите и кашуто.

 

Патешко месо, стриди и раци. Само две стриди могат да ви дадат нужното количество цинк за деня. Цинкът пази ретината на окото от увреждания. Сандвич с патешко месо също е отлична идея. Цинкът може да се набави и с месо, яйца, фъстъци и кълнове.

 

Сьомга, сардини и херинга. Омега-3 мастни киселини са много полезни са мозъка и сърцето, но също така предпазват очите от възпаления и подпомагат работата на клетките. Старайте се да хапвате поне два пъти седмично мазна риба. Сьомгата е чудесен избор, но е скъпа. Можете да я замените с херинга, скумрия или риба тон.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия