Храните и напитките, които повишават концентрацията

2015-07-24 12:01:00
Храните и напитките, които повишават концентрацията
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои хора се концентрират много лесно, но други се оплакват, че се разсейват, не могат да съсредоточат мисълта си и им коства, когато трябва да се вглъбят в някаква задача. Всеки човек е различен, но липсата на концентрация може само да ти пречи. Забравяш, не можеш да правиш нещо дори без да спреш за минутка, а това не е добре. Трябва да се научиш да се концентрираш, за да бъдеш работоспособен човек. Сега ще ти дадем няколко идеи за храни и напитки, които ще ти помогнат в концентрацията.

 

Кофеин. Няма как да поумнееш от кофеина, но можеш да се тонизираш. Ако не прекаляваш с него, той е дори полезен. Кофеинът ти дава енергия и ти помага да се концентрираш. Можеш да го намериш в кафето, шоколада и енергийните напитки. Разбира се, ефектът е краткотраен и действа за няколко часа. Но ако прекалиш, кофеинът ще те направи изнервен и неспокоен.

 

 

Сладко. Предпочитаната храна за мозъка е сладкото (захари), защото те са източник на енергия. Забелязваш ли, че когато седнеш да учиш, ти се прияжда сладко? Това не е случайно, мозъкът има нужда от такава храна. Но най-добре е да хапнеш плод или да пийнеш фреш, защото тялото ти има нужда от глюкоза, която разгражда, когато хапнеш въглехидрати. Един фреш от портокал е чудесен и здравословен начин да събудиш мозъка си.

 

Рибата е храна за мозъка. Рибата е много вкусна и полезна храна, от която тялото ти има нужда. Неслучайно е добре да я хапваш, когато учиш или извършваш усилена мисловна дейност. Тя съдържа Омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за мозъка. Най-голямо количество от тез мастни киселини се съдържа в сьомгата, херингата, риба тон и пъстървата.

 

Дневна доза ядки и шоколад. Ядките са набедени като калорични, просто защото съдържат мазнини. Но тези мазнини са полезни, затова не бива да ги изключваш. Хапни си шепа пресни бадеми, кашу, орехи или други любими ядки. Можеш да си хапваш спокойно от тях всеки ден. Шоколадът също не бива да бъде пренебрегван, но само ако е натурален. Той е полезен наистина, млечният и белият – са просто вкусни, но в никакъв случай здравословни. Истинският натурален шоколад съдържа над 70% какао, той е твърд и горчив.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия